Tinirau / Tinilau / Tigilau / Kinilau / Sinilau ( jumalus Polüneesias)

Tinirau ehk Tinilau ehk Tigilau ehk Kinilau ehk Sinilau, jumalus kõikjal Polüneesias, kalade ja haide eestkostja. Lood Tiniraust korduvad erinevatel saartel erinevates versioonides. Paljud lood on seotud tema naisega: Tinirau läheb teisele maale oma naist otsima või otsib naine Tiniraud; mõnes loos kohtleb Tinirau oma naist halvasti, mõnes loos on naine tema suhtes ülekohtune. Kuigi kalade eeskostjaks on Tinirau, annab kaladele nende liigilised eripärad hoopiski tema naine. Mõnedes lugudes on Tinirau haide eestkostjana hävitav jumalus, teistes lugudes lahke ja kena noormees, kelle parem kehapool on inimene ja vasem kehapool kala.

Kaks jutunäidet Samoalt:

Tinilau ja Ae. Tinilau laenab oma kaks kilpkonna tongalasele Aele. Koju jõudes tapab Ae kilpkonnad ja korraldab oma rahvale suure pidusöögi. Kui verine laine Samoa randa jõuab, kutsub Tinilau kättemaksujumalad, kes lähevad Tongale ja toovad magava Ae Tinilau majja. Kui Ae ärkab, ta tapetakse ja süüakse ära.

Tinilau ja Sina. Sina ja Tinilau pulmapeo kalad neelab alla üks Tinilau teistest naistest, kuid Tinilau süüdistab Sinat ja pagendab ta koos kahe teenijaga metsa. Kohale lendab Sina vend Lupe, kellele Sina kurdab karmi kohtlemist ja palub end ära viia. Tinilau tapab oma teised naised ja ütleb Lupele oma soovi, et Sina tema juurde tagasi tuleks. Lõpuks naasebki Sina oma poja pärast Tinilau juurde.

Uus-Meremaa maooride mütoloogias on Tinirau merejumala Tangaroa poeg. Tema kodu Motutapus (püha saar) on ümbritsetud kalade aretamiseks mõeldud basseinidega. Tal on lemmikloomadena ka mitu vaala.

Allikas: Wikipedia

Juuni, 2023

Vaata lisaks:

Tangaroa / Takaroa / Tangaloa (merejumalus Polüneesias)