Kaiwhare (veeolend maoori mütoloogias; taniwha)

Kaiwhare, veeolend maoori mütoloogias; taniwha. Elab Uus-Meremaal Pihast lõunas asuvas veealuses koopas.

Kui maooride esivanemad Uus-Meremaale hakkasid sõitma, otsustasid nad pikale teekonnale kaasa võtta ainult tugevad ja terved inimesed. Hapel olid jalad haiged ja jäeti maha – ta palvetas merejumala Tangaroa poole, et leida viis, kuidas oma pere ja sõprade juurde uude koju minna. Kolm päeva ja ööd palvetas Hape ja neljandal päeval möiratas ookeanis laine ning tema juurde ujus astelrai kujul taniwha Kaiwhare, et viia ta uutele maadele. Kaiwhare viis Hape Manukau sadama kaldale Puketapapasse, kus kahe sõbra teed lahku läksid. Hiljem sai Kaiwharest Manukau sadama valvur, kes sai kohalikelt inimestelt annetusi ja tegutses nende kaitsjana.

Paraku hakkas ta tapma ja sööma inimesi, kes sadamas kala püüdsid ja merikarpe korjasid. Rahvas palus abi Tamurelt, kellel oli rohelisest kivist relv (pelga, pounamu), millel olid erilised võimed taniwha taltsutamiseks või tapmiseks.

Tamure võitleski Kaiwharega ja haavas teda oma relvaga tõsiselt, kuid taniwha jäeti siiski ellu. Pärast võitlust Tamurega on Kaiwhare oma koopa lähedal piirdunud vaid vähkide ja kaheksajalgade söömisega.

Kui Hape nägi Kaiwharet astelraina, siis teistes kirjeldustes on ta angerjalaadne merekoletis, kes on väikese vaala suurune.

Pilt: Tamure võitlus Kaieharega

Allikas: blackdrago.com/fame/kaiwhare

September, 2022

Vaata lisaks:

Tutaeporoporo (taniwha maoori mütoloogias)
Pekehaua (taniwha maoori mütoloogias)
Kataore (veeolend maoori mütoloogias; taniwha)
Niwa / Niua / Hiwa (veeolend maoori mütoloogias; taniwha)
Araiteuru (veeolend maoori mütoloogias; taniwha)
Taniwha (maoori merekoletis)