Pekehaua (taniwha maoori mütoloogias)

Pekehaua, tanwiha maoori mütoloogias. Elas Põhjasaarel Awahou jõe lähedal Warouri ('tume auk') nimelises veesilmas, mille sügavus oli väidetavalt mõõtmatu ja vesi selge. Mõne loo põhjal tuvastasid inimesed Pekehaua inimtoidulise taniwhana veel enne seda, kui ta mõne inimese ära sõi jas saatsid käskjala kangelase Pitaka juurde, kes oli kogunud tunnustust koletu taniwha Hotu-puku tapmisega. Teistes lugudes hakkasid piirkonnas reisivad seltskonnad kaduma ja inimesed avastasid, et Awahou piirkonnas elab taniwha. Mõlemal juhul külastas kangelane Pitika Aorauru nime all tuntud inimhõimu ja küsis neilt luba Pekehaua tapmiseks.

Pekehaua hävitamine vajas palju inimesi. Kokku tuli 340 meest, kes valisid juhiks Pitaka. Metsast toodi nõtke loogapuu ja valmistati tugev taiki (punutud korv raskete koormate jaoks), mis tihendati sulgedega, samuti keerutati kaks köit, üks Pitaka ja teine Pekehaua jaoks. Pärast seda suunduti jõekaldale ja tee peal loeti karakiaid (palveid, loitse), et ennast tugevdada ja Pekehauat nõrgestada. Pitaka kutsus appi ka hõimujumalad võitu. Mõnes loos sukeldus Pitaka Pekehaua juurde üksinda, kuid enamuses lugudest laskuvad koos Pitakaga mitmed kaaslased. Nad kasutavad laskumiseks sulgedega vooderdatud korvi, mis ei lase vett sisse ja jõuavad taniwha maa-alusesse koopasse, kus nad tulevad korvist välja.

Pekehaua oli karakiate mõjul uimaseks jäänud ja tukkus. Pitaka pani talle köie ümber kaela ja keha ning andis siis köitest sikutades üles märku, et nad üles tõmmataks. Pitaka koos kaaslastega tõmmati jõekaldale ja seejärel ka Pekehaua, kes veeti madalasse ojasse ja tapeti. Oja kannab tänaseni Pekehaua nime.

Seejärel tulid kõik õmberkaudsed hõimud kokku, et näha vaenlase surnukeha. Kui selle kõht lahti lõigati, leiti inimeste luid, ent ka veel terveid laipu,samuti palju rõivaid, ehteid ja relvi. Mõne loo põhjal küpsetati ja söödi Pekehaua ära.

Pekehaua oli kaetud soomustega ja tema seljal olid ogad, kuid ta sarnanes rohkem kala kui sisalikuga. Mõnes kirjelduses sarnanes ta ogalise vaalaga.

Allikas: blackdrago.com/fame/pekehaua

September, 2022

Vaata lisaks:

Tutaeporoporo (taniwha maoori mütoloogias)
Niwa / Niua / Hiwa (veeolend maoori mütoloogias; taniwha)
Kataore (veeolend maoori mütoloogias; taniwha)
Kaiwhare (veeolend maoori mütoloogias; taniwha)
Kaiwhare (veeolend maoori mütoloogias; taniwha)
Araiteuru (veeolend maoori mütoloogias; taniwha)
Taniwha (maoori merekoletis)