Vadzjanik / vadzjanõ dzed (valgevene veemees)

Vadzjanik ehk vadzjanõ dzed (valgevene вадзянік, вадзяны дзед – 'veemees', 'veetaat'), veevana Valgevene uskumustes, slaavi Vodjanoi versioon. Teda kujutleti tavaliselt vanema mehena: keskmist kasvu, laia rohelise habeme ja pikkade juustega, ebamäärase näoga, sileda ja läikiva nahaga, punnis kõhuga ja ebaproportsionaalselt pikkade jalgadega, mille varvaste vahel on ujunahk. Mõnes kirjelduses on veemehe keha kaetud pikkade karvadega, mis lähemal vaatlusel osutuvad peenikesteks veejugadeks või vetikalaadseteks narmasteks, mis on nahale kinni jäänud.

Veemeest usuti elavat jõgede, järvede, allikate või kaevude põhjas – igas veekogus elas ainult üks vadzjanik. Nad ei saanud maa peal liikuda ja kui juhtus, et lähestikku oli kaks veekogu (nt jõgi ja kaev), siis tundsid nad teineteist ainult hääle järgi. Kui vadzjanik siiski sattus kuivale maale, hakkas tema kehast vesi välja voolama, tema lima ja vetikad kuivasid, ta kaotas oma piirjooned ja suri. Temast jäi alles kuivanud muda ja vetikate kergelt limane kiht – kui inimene selle vette viskas, ärkas veemees taas ellu. Ta pidas oma päästjat meeles ja kui too oli uppumisohus, siis aitas inimesel pääseda; samuti võis ta tänulikkusest ajada kalu oma päästja võrkudesse.

Vadzjanik põhjustas vee liikumist ja hägususust, veeaurude tekkimist, jõgede üleujutusi, tammide ja vesiveskite hävimist, loomade ja inimeste uppumist. Veemehe üheks eripäraks oli see, et ta ei talunud kokkupuutumist teise veemehega. Seda kasutasid inimesed ära kurjadest veemeestest vabanemiseks – kui kahe veekogu vahele kaevati neid ühendav kanal, hävisid mõlema veekogu veemehed.

Jaaniööl (Kupala ajal) ujusid veemehed vesiveskitesse ja tembutasid seal – keerutasid veskirattaid, avasid lüüse jm. Sellel ööl jahvatatud jahul on ebatavalised omadused: sellest valmistatud leib, mis on ka kirikus pühitsetud, säilitab aasta aega sellise jõu, et selle sööja ei saa uppuda.

Vadzjanikil on võim ka nende enesetapjatest naiste üle, kellest pärast surma saavad veeolendid (russalkad) ning nende ühendusest sünnivad deemonid, kes seejärel otsivad sidemeid elavate naistega.

Allikas: Wikipedia

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Wodny muž / Wodnykus (sorbi veemees)
Slaavi veemehed
Vodnik / vodní muž / hastrman (Tšehhi veemees)
Povodni mož / vodeni mož / gestrin / muk (sloveenia veemees)
Balamuten (rabavaim valgevene mütoloogias)
Svitjazankad (näkid valgevene folklooris)
Utopets / Utopiec / Topelets (kuri veevaim slaavi mütoloogias)
Bolotnik (slaavi soovaim)
Vodjanoi (slaavi veemees)
Vodjanitsa (vene veevaim)