Bolotnik (slaavi soovaim)

Bolotnik (vene болотник), ka balotnik (valgevene балотнiк), bolotjanik (ukraina болотяник) või błotnik (poola), meessoost soovaim slaavi mütoloogias. Erinevaid kirjeldusi on palju. Enamasti kujutati mehe või vanamehena, kellel on suured silmad nagu konnal, roheline habe ja pikad juuksed, keha on kaetud räpa, vetikate ja kalasoomustega. Venemaal Vitebski kubermangus kirjeldati kui paksu ja silmadeta olendit, kes istub liikumatult soo põhjas. Mõnedes kirjeldustes on Bolotnikul pikad käed ja saba. Nagu enamus slaavi veevaime, meelitab ka bolotnik inimesi lähemale ja tõmbab nad siis vette. Enamasti arvatakse, et Bolotnikul pole naisi ega lapsi, kuid mõnes loos on ta abielus Bolotnitsaga.

Inimeste sohumeelitamiseks teeb Bolotnik erinevaid hääli: prääksub kui part, kuriseb kui teder, iniseb kui lehm jm. Samuti süütab ta öösiti soos virvatulesid ja kasvatab magusalõhnalisi lilli või uimastavat sookailu. Novorodi kubermangus usuti, et kui palke veeti üle soo, siis Bolotnik kaetas need ära ja niisugustest pakidest ehitatud majas hakkab juhtuma õnnetusi. Nii Ukrainas kui ka Valgevenes on kohati jutustatud, et Bolotnik kutsub endale külalisi, viib kaunitesse tubadesse, kostitab ja teeb kingitusi, kui aga inimesed toibuvad, osutuvad kingitused mingiks rämpsuks.

Poola błotnik on soovaim, kes ilmub rändurite ette musta mehena, latern käes – teed valgustades juhib ta nad sohu.

Erinevalt muudest kurivaimudest ei karda Bolotnik äikest, kuna välk kaotab soopinnaga kokku puutudes oma jõu. Bolotnikud hukuvad soode kuivendamisel või talvisel läbikülmumisel.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Slaavi veemehed
Bagiennik (sookoll Poolas)
Vadzjanik / vadzjanõ dzed (valgevene veemees)
Aržavennik (soovaim Valgevene uskumustes)
Utopets / Utopiec / Topelets (kuri veevaim slaavi mütoloogias)
Bagnik (rabakoll Valgevene folklooris)
Kitska žonka (näkk Koola poolsaarel)
Balamuten (rabavaim valgevene mütoloogias)
Boginka (kurivaim lääneslaavi mütoloogias)
Tiddy Mun (rabavaim inglise folklooris)
Bolotnitsa (vene soovaim)
Müütilised veeolendid
Vodjanoi (slaavi veemees)