Tiddy Mun (rabavaim inglise folklooris)

Tiddy Mun, rabavaim inglise folklooris, olend, kes valitses vett ja udu Lincolnshire'i krahvkonna soodes ja Ely linna ümbruses.

Esmakordselt mainiti seda olevust kirjasõnas 1891. aastal, kui refereeriti Ancholme'i orus kogutud lugu: vanem inimene rääkis folkloorikogujale katku needusest, mille pani tema kodukülale Tiddy Mun, keda vihastas XVII sajandil hollandlaste poolt juhitud soode kuivendamine. Tiddy Mun olevat rahunenud lõpuks pärast seda, kui külaelanikud noorkuu ajal õhtuhämaruses kuivandustammile kogunesid, ämbritega üle tammi vett kallasid ja tekitatud kahju eest vabandust palusid. Selles artiklis kirjeldatakse rabavaimu suuremana kolmeaastasest lapsest, pikkade valgete ja sassis juuste ning valge habemega vanamehena, kes kandis halli mantlit, mistõttu hämaruses oli teda raske näha. Hääl oli tal nagu kiivitajal.

Tiddy Mun võib olla ka inimestele abiks: kui sood üle ujutavad ja vesi küladesse tõuseb, aitab see, kui inimesed lähevad öösel välja ja hüüavad Tiddy Munile, et vesi on läbi tulnud, kuni kuulevad kiivitaja hüüdeid. Siis on vesi hommikuks taandunud.

Ancholme orust on kirja pandud ka lood Tiddy-inimestest, keda kutsuti ka Võõrasteks, Rohemantliteks ja Yarthkinideks (Strangers, Greencoaties, Yarthkins) ja kes olid lühikesed ja peenikeste käsivarte ning säärtega, kuid suurte käte ja jalalabadega. Tiddy-inimesed tantsisid kuuvalgel suurtel lamedatel kividel, mida tuntakse võõrakividena. On olnud tavaks määrida neid kive verega ja teha nende peal tuld, kuid enam pole teada, mis on olnud selliste kommete põhjendus. Ka on jäetud Tiddy-inimeste jaoks kividele leiba ja soola.

Allikas: Wikipedia

August, 2022

Vaata lisaks:

Bolotnik (slaavi soovaim)
Müütilised veeolendid