Bolotnitsa (vene soovaim)

Bolotnitsa (vene болотница), ka bolotnaja baba (vene боло́тная ба́ба), lopatnitsa (vene лопатница) ja omutnitsa (vene омутница), naissoost soovaim vene mütoloogias, peamiselt Põhja-Venes.

Bolotnitsa kohta on mitmeid erinevaid kirjeldusi, mõnel juhul on ta russalka (või russalka õde). On usutud, et bolotnitsaks võib muutuda tüdruk, kes uppus soos või kelle kandis sohu kuri vaim; ent teda on peetud ka olendiks, kes pole olnud inimene; ühes vene rahvajutus on bolotnitsa üksik olend, üks seitsmest lihhomanka õest.

Nižni Novgorodi kubermangus kujutati bolotnitsat kauni noore neiuna, kellel oli kahvatuvalge, poolenisti läbipaistev nahk, pruunid (või mustad) juuksed, rohelised (või sinised) silmad, kuid inimjalgade asemel hane või konna jalad. Nende varjamiseks istus bolotnitsa hiiglaslikul vesiroosil, jalad enda all. Ta meelitas inimesi rabasse nutmisega või teeseldes, et ta on uppumas, või paludes neil pimedases teed näidata. Seejärel läks ta neile kallale ja tõmbas nad aeglaselt soo põhja või kõditas neid surnuks.

Teistes uskumustes, näiteks Vologda kubermangus, kirjeldati bolotnitsat kui suure peaga vana jänest. Nižni Novgorodi oblasti elanikud usuvad aga veel nüüdki, et bolotnitsa on roheline, karvane ja hirmutav ning ta istub kogu aeg rabas, lahkudes sealt ainult öösel.

Bolotnitsaid peeti vägagi pahatahtlikeks: nad suutsid ka põhjustada torme, vihmasadu ja rahet, hävitades niimoodi saaki.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Abere (naisdeemon Melaneesias)
Albasta / labasta / lobasta / lopasta (kuri veevaim vene folklooris)
Müütilised veeolendid
Vodjanitsa (vene veevaim)
Russalka
Bolotnik (slaavi soovaim)