Vodnik / vodní muž / hastrman (Tšehhi veemees)

Vodnik ehk vodní muž ehk hastrman, Tšehhi veemees. Tšehhi folklooris on veemehe nimedeks ka hastrman, vaserman, vastrman, bestrman, hasrman või vosrmon, mis tulenevad saksakeelsest Wassermanist ('veemees'). Litoveli piirkonnas kasutatakse nime šosáč. Tšehhi folklooris, ent ka slovaki ja sloveeni folklooris, erineb veemehe kuvand märkimisväärselt ida-slaavi veemehe (Vodjanoi jt) kuvandist. Enamasti on vodnik üsna inimliku väljanägemisega: ta on aga väiksemat kasvu, tal on lõpused, sõrmede vahel ujunahk, nahk ja juuksed on aga rohelised või rohekad. Tavaliselt kannab ta rohelisi või punaseid rõivaid, sageli ka veidrat mütsi. Teistsugustes kirjeldustes võib ta olla vana, kole ja roheline mees, kelle suuresuuline ja punnsilmne nägu sarnaneb konna näoga – tema juustest tilgub pidevalt vett, tema keha on pehme kui muda ja tema kõne on segane. Mõnes kirjelduses on veemehel ka suur, märg ja sassis habe. Vodnik võib olla tunde väljaspool oma veekogu. Teda saab ära tunda pidevalt vett tilkuvate juuste ja habeme järgi. Vodnikud elavad tiikides või jõgedes, neid ole meres.

Tšehhi (ka sloveeni ja slovaki) muinasjuttudes on nii paha- kui ka heatahtlikke veemehi. Mõnikord üritavad nad veekogudes ujuvaid inimesi uputada ja vahel läheb see ka korda. Peamiselt meelitavad nad vette või vee äärde lapsi ja noori tüdrukuid, riputades näiteks kaldapuude okstele värvilisi linte ja peegleid. Ka võivad nad muuta ennast vette kukkunud väikelasteks, et uputada last päästma tormav inimene.

Vodnikud hoiavad uppunute hingi kaanega portselankannukestes ja peavad neid oma suurimaks varanduseks. Nad nummerdavad kannukesi ja kiitlevad nendega omavahel. Kui kannukeselt kaas maha võtta, pääseb sellest välja ja vabaneb uppunud inimese mullikujuline hing. Mõnes versioonis on kaanega kannukeste asemel koonilised anumad, mis pannakse koos inimese hingega tagurpidi veekogu põhja – hing vabaneb sellest, kui anum ümber pöörata.

Vodnikutel pole teenijaid, kuid neile alluvad kalad (või kalavaimud). Oma aega veedavad veemehed oma ringi jalutades, kaarte mängides, piipu suitsetades või lihtsalt veepinnal kividel või pajupuudel istudes. Veemeeste soosingu võitmiseks panevad kalurid vette veidi tubakat ja ütlevad: „Siin on teie tubakas, härra Vodník, andke mulle nüüd kala.“

Veemehe saab hävitada julge inimene, kes lõikab tal maha märjad juuksed, mähib need roosikrantsi sisse ja matab pühitsetud pinnasesse või ristmikule. Samal ajal ajab vodnik inimest taga, sest kui ta järgmiseks koidikuks oma jõudu tagasi ei saa, siis ta hukkub. Inimene saab ennast vodniku eest kaitsta mõnede maagiliste taimede (nt sõnajalg) abil.

Allikad; Wikipedia; monster.fandom.com/wiki/Vodnik

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Wodny muž / Wodnykus (sorbi veemees)
Slaavi veemehed
Vadzjanik / vadzjanõ dzed (valgevene veemees)
Povodni mož / vodeni mož / gestrin / muk (sloveenia veemees)
Vodjanoi (slaavi veemees)