Bõlaabõt (Eveenide kalaroog)

Bõlaabõt on kalaroog, mida valmistatakse jukolast (vinnutatud kala).

Jukola lõigatakse tükikesteks ja tambitakse uhmris peeneks. Seejärel segatakse peenestunud jukola kalarasvaga. Kuna jukola imeb rasva rohkelt, peab seda panema niipalju, et kogu jukola oleks rasvaga kaetud. Segu maitsestatakse soolaga ning sellega täidetakse lutsu puhastatud ja pestud magu. Rooga säilitatakse kuivas ja külmas kohas ning süüakse seda talvel. Täidetud lutsumaost lõigatakse õhukesed rattad ja neid süüakse suupistena.

Teine võimalus on kasutada lutsu mao asemel lutsu nahka. Selleks lõigatakse värskel lutsul pea ja saba ära ning tõmmatakse nahk sukana maha. Üks ots seotakse tugeva niidiga kinni, täidetakse nahk jukolaseguga ning siis seotakse kinni ka teine ots. Talvel lõigatakse "lutsuvorstist" enne laualeandmist viilud.

Allikas:
supercook.ru - Большой Кулинарный Словарь , Классические блюда национальных кухонь, Северная экзотика
September, 2014

Vaata lisaks:

Evengi jukola
Jukola (kuivatatud kala)
Kalale.ee KIK