Akutuq

Akutuq (Akutaq, eskimo jäätis), Lääne-Alaska ja Põhja-Kanada inuitide roog. Koostisse kuuluvad karibuurasv, mereimetajate rasv, marjad ja/või taimed. Roa nimi akutuq tähendab segamist. Traditsiooniliselt kasutatakse karibuu peensoole ümbert kogutud valget ja tihket rasva. Vahel võetakse karibuurasva asemel kalarasv, millest valmistatud akutuq tuleb pehmema tekstuuriga.


Rasva vispeldatakse pehmemaks, kuni see muutub kohevaks massiks. Lisatakse vedelat hülge- või vaalarasva, ja massi muljutakse umbes 45 minutit sõrmedega läbi, vahepeal lisatakse ka vett. Tulemus sarnaneb tekstuurilt vahukoorele. Sellele lisatakse maitsestamiseks mustikaid, jõhvikaid, alaska vaarikaid, kukemarju või rabamurakaid, uuemal ajal ka suhkrut. Koos marjadega lisatakse ka lund. Võidakse lisada ka karibuu või lõhe liha. Karibuu- või kalarasva, vedela vaalarasva ja marjade vahekord on enam-vähem 1:1:4. Akutuqi valmistatakse korraga suuremas koguses ja seda säilitatakse külmas.

Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Tolkuša
Bõlaabõt (Eveenide kalaroog)