Karusforell

Karusforell (furry trout), müstifikatsioon, mis tugineb Põhja-Ameerika folkloorile ja Islandi mütoloogiale. Karvaseid forelle olevat püütud Põhja-Ameerika põhjaosas Arkansases, samuti aga Islandil. Vanimad legendid karvastest kaladest pärinevad Ameerikas 17. sajandist: šotlasest emigrant kirjutas koju, et Uues Maailmas olevat rohkelt „karvaseid loomi ja kalu“ - ta olevat karvase kala näidise ka kodumaale läkitanud. Ajakirjanduses ilmus Ameerikas varaseim publikatsioon karusforellist 1929. a (ajakiri „Montana Wildlife“).

Kanadas olla karusforelle tabatud Suure järvistu Ülemjärvest: neist valmistas topiseid taksidermist Ross C. Jobe, ent kui üks topise ostnud isik tõi selle Euroopas ülevaatamiseks Šoti Muuseumisse, tunnistati karusforell võltsinguks, tõsi, hiilgavalt tehtud võltsinguks – kala oli kaetud valge küülikunahaga. Topis asub praegugi Šoti Muuseumis. Teine karusforelli topis asub alates 1938. a Salida muuseumis (USA, Colorado osariik).

Karusforell Šoti Muuseumis

Islandi mütoloogias on Loðsilungur karvane forell, kes on loodud deemonite ja trollide poolt inimsoole karistuseks – ta olla mürgine. Pärimuse põhjal olevat ka nii, et kui meesterahvas siiski sööb sellise kala ära, jääb ta rasedaks ja peab lapse sünnitamiseks endal kõhu lõhki lõikama. 1855. a kirjeldati ajalehes „Nordri“ kaldalt leitud kala, kes oli kaetud ruugete karvadega.

Ameerikas on rahvasuus põhjendatud karusforellide esinemist sellega, et mõnede jõgede (nt Arkansase) veed olevat sedavõrd külmad, et kalad kasvatasid evolutsiooni käigus enesele kasuka selga. Mõne versiooni puhul on nad karvased üksnes talvel ja heidavad suveks oma karvkatte maha. Anekdootlikum selgitus põhjendab karusforellide esinemist sellega, et keegi olla Arkansase jõkke valanud kaks pudelit juuksekasvu stimuleerivat vedelikku.

Tegelikkuses on karvastena näivate forellide olemasolu võimalik. Seda siis, kui kalad on nakatunud Saprolegniate perekonda kuuluvate seenorganismidega. Need tekitavad kudedel nn puuvillahallituse (cotton mold), mis on tavaliselt valget värvi, levib alguses puhmastena, kuid võib katta ka kogu (surnud) kala keha.

Päris või võltsing?

Aprill 2018

Vaata lisaks:

Loðsilungur / Lodsilungur / Shaggi forell (mürgiforell Islandil)
Khaijõri järve koletis (vale-järvekoletis Jakuutias)
Chang Nam (veekrüptiid Tais)
Bassigaator (petuloom USAs)
Jenny Haniver (krüptiid)
Saprolegnia ehk kalahallitus (Saprolegnia)
Fidži näkid
Seitsmes kopskala (Ompax spatuloides)