Loðsilungur / Lodsilungur / Shaggi forell (mürgiforell Islandil)

Loðsilungur ehk Lodsilungur ehk Shaggi forell, mürgiforell Islandil. Üks kõige mürgisemaid kalu Islandil. Varaseimad teated pärinevad 17. sajandi keskpaigast. Loðsilunguri söömisele järgneb haigus ja surm.

Loðsilunguril on forelliga sarnanev keha, kuid ta on koled ja kummaline. Nordris 1855. a kirjeldatud isendil oli alalõual ja kaelal punakate karvadega habe, külgedel karvased laigud ja karvased uimed. Teistes kirjelduses tehakse vahet Loðsilunguritel, millel on karvane pea esiosa ja nendel, millel on mõlemal küljel karvased lakad. Rasvauim on kas vähenenud või puudub hoopis ja soomuseid ei pruugi olla. Saba on kitsam ja esiosa paksem kui teistel forellidel. Lühikesel koonul on iseloomulik ülehambumus. Hambad on pigimustad. Kala on kaetud peente, udusulgedede moodi valgete karvadega, mis meenutavad hallitust ja on nähtavad ainult siis, kui kala on surnud ja vees; kuival maal võivad karvad kleepuda vastu keha ja jääda nähtamatuks. See loob võimaluse mürgiforelli segiajamiseks söödava forelliga.

Kogu Islandil on levinud lood traagilistest mürgitusjuhtumitest. 1692. a leiti Gröfi talu elanikud surnutena laua äärest, millel oli keedetud loðsilungur; Gunnarssonavatni järve lähedal asuvas jahimajas surid aga kaks venda, forellitaldrikud põlvedel; Kaldrani talus hukkusid loðsilunguri tõttu kõik inimesed, ellu jäi vaid üks tüdruku, kellel polnud sel ajal söögiisu.

Koerad ja röövlinnud, kelle toitumisharjumused on tavaliselt valimatud, keelduvad loðsilunguri söömast.

Tegelikkuses ei kuulu loðsilungur sugugi vaid hirmutavate väljamõeldiste hulka. Karvaseid kalu on leitud ka Põhja-Ameerikast ja Lääne-Euroopast. Need kalad on nakatunud Saprolegniate perekonda kuuluvate seenorganismidega

Allikad: digitaalne A Book of Creatures; Wikipedia

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Öfuguggi / Afuggafiskur (mürgikala Islandi folklooris)
Saprolegnia ehk kalahallitus (Saprolegnia)
Karusforell