Jenny Haniver (krüptiid)

Jenny Haniver, krüptiid, mis on valmistatud kuivatatud ja moonutatud railaadsest kalast (kõige sagedamini mõnest sugukonda Rajidae kuuluvast railasest). Mumifitseerunud isendit esitletakse tundmatu olendina, ka deemoni või draakonina.

Nimetus on tõenäoliselt tekkinud prantsusekeelsest väljendist jeune d'Anvers ('Antverpeni nooruk'), mis muutus koknit kõnelevate briti meremeeste suus nimeks Jenny Haniver.

Varaseim teadaolev pilt sellisest krüptiidist ilmus Konrad Gesneri teoses „Historia Animalium vol. IV“ aastal 1558. Gesner hoiatas, et tegemist on võltsinguga ja muumiat ei tohiks pidada miniatuurseteks draakoniteks või koletisteks. Antverpeni meremehed valmistasid niisuguseid muumiaid vähemalt alates 13. sajandist, müües neid linna sattunud meremeestele ja ränduritele merekoletistena.
Kõige sagedamini esitleti Jenny Haniveri kui müütilist basiliski. Basilisk on olend, kes tapab pelgalt pilguga ja seetõttu ei saanud keegi väita, et on teda elusana näinud. Basiliski olemasollu usuti ja teda kardeti veel 16. sajandil.

Juuni, 2022

Vaata lisaks:

Satyrus marinus / Meerteufel (olend Conrad Gessneri entsüklopeedias)
George'i järve petukoletis (USA)
Chang Nam (veekrüptiid Tais)
Bassigaator (petuloom USAs)
Gessner Conrad
Fidži näkid
Karusforell