Khaijõri järve koletis (vale-järvekoletis Jakuutias)

Khaijõri järve koletis, vale-järvekoletis Venemaal, Jakuutias Ust-Janski rajoonis polaarjoone taga paiknevas Khajõri (vene Хайыр, samuti Песцовое; inglise Khaiyr) järves. Järv asub Khaijõri külast 5 km lõunas ja on võrdlemisi väike, mõõtudega 600x500 m, pindalaga 0,288 ruutkilomeetrit.

1964. a novembris teatas Moskva Ülikooli Kirde-ekspeditsiooni ülema asetäitja G. N. Rukossujev, et järves elab ebaharilik loom, kellel on mao pea. Seejärel kirjutas NSVL TA Jakuutia filiaali bioloogilise ekspeditsioonirühma liige N. F. Gladkihh kohtumisest järveolendiga ja kirjeldas teda kui 4-4,5 m pikkuse kehaga, 1,5-2 m kõrgust, umbes pooleteist meetri pikkuse kaela ja lameda väikese peaga olendit, kellel oli sile nahk tumesinise varjundiga.

Ajakirjanduses ja ka mõnedes haridusasutustes püstitati teooriaid sellest, et järves võivad olla säilinud eelajaloolosed või reliktsed liigid. 1965. a saabus järve äärde rühm allveesportlasi, samuti aga turiste. Vaatamata hoolikale uurimisele midagi ei leitud. Küll aga saadi teada Khajõri küla elanike uskumustest järve kohta. Nende jutu järgi polnud järves kalu ning järve vältisid pardid ja haned, kuna järves elab tohutu „haug-härg“, kes võib naljalt neelata alla kalamehe koos paadiga.

Ekspeditsioon jõudis järeldusele, et Gladkihh ei saanud näha järves midagi erakordset ja hiljem tunnistas ka Gladkihh ise, et mõtles kogu loo välja; Rukossujev mingeid selgitusi ei esitanud.

Hilisemad uurijad on teatanud suurte haugide tabamisest Khaijõri järvest.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Worthi järve petukoletis (USA)
George'i järve petukoletis (USA)
Alligaatormees Jake (võltskrüptiid USAs)
Karusforell
Bassigaator (petuloom USAs)
Hydrarchos (meremao võltsluustik)
Müütilised veeolendid
Fidži näkid