Sardiinid

Sardiinideks on ajalooliselt hakatud nimetama paarikümmet erinevat kalaliiki, keda süstemaatika mõttes ühendab see, et kõik nad kuuluvad heeringlaste (Clupeidae) sugukonda, täpsemalt aga sardiinide, sardinopside ja sardinellide perekondadesse. ÜRO juures tegutsev Toidu ja Põllumajanduse organisatsioon (FAO) lubab sardiinidena turustada 21 erinevat kalaliiki. Oma nime on sardiinid saanud selle järgi, et neid on eriti suurel hulgal püütud Vahemeres asuva Sardiinia saare ümbruses.

"Sardiinideks nimetatakse heeringlaste kolme perekonda — sardiine (Sardina), sardinopse (Sardinops) ja sardinelle (Sardinella). Neile kõigile on iseloomulikud kaks pikenenud, hõlmana väljaulatuvat pärakuuime kiirt ja kaks pikenenud soomust — "tiivakest" — sabauime alusel. Peale selle on sardiinidel ja sardinopsidel lõpusekaanel radiaalselt hargnevad vaokesed. Pärissardiinid (sardiinid, sardinopsid) on levinud mõõdukalt soojades ja subtroopilistes meredes, sardinellid — troopilistes ja osalt ka subtroopilistes vetes. Sardiinide pikkus on töönduslikes püükides tavaliselt 13—22 cm, kuid see võib ulatuda 30—35 cm-ni.

Kõik sardiinid on parve hoiduvad merekalad. Nad elavad ülemises veekihis, toituvad planktonist, koevad pelaagilist marja. Sardiinide marjateradel on suur perivitellaarruum, rebus aga väike õlitilk. Sardiinidel on suur praktiline tähtsus — nad asendavad soojades vetes heeringaid.

Euroopa sardiin ja sardinops on levinud mõõdukalt soojades ja subtroopilistes põhja- ja lõunapoolkera meredes peamiselt 7—10 kuni 20 oC juures ja puuduvad vaid Ameerika atlantilistes vetes. Seevastu sardinellid elavad Aasia, Aafrika ja Ida-Ameerika troopilistes vetes 15—30 oC temperatuuri juures ning tulevad Lõuna-Euroopa mõõdukalt soojadesse ja subtroopilistesse vetesse vaid siis, kui vee temperatuur on seal valdavalt üle 20 oC. Ameerika Vaikse ookeani poolsetes vetes sardinellid puuduvad."1

Sardiinideks nimetatakse inglise keeleruumis ka kalu ümarkõhtheeringate (Dussumieria) perekonnast: Rainbow sardine (Dussumieria acuta) ja Slender rainbow sardine (Dussumieria elopsoides); samuti kalu valgealoosade (Escualosa) perekonnast — Slender white sardine (Escualosa elongata) ja White sardine (Escualosa thoracata).

 

Allikad:

Sardine Wikipedias

1 Loomade Elu, 4 kd Kalad, Tallinn 1979

Vaata lisaks:

Sardinellid (Sardinella)
Sardinops (Sardinops sagax)
Sardiinid õlis
Heeringlased (Clupeidae)
Sardiin, ka harilik sardiin, euroopa sardiin (Sardina pilchardus)