Yong / Ryong / Mireu (Korea draakon)

Yong ehk Ryong ehk Mireu, Korea draakonid. Korea draakonid sarnanevad välimuselt paljuski teiste Ida-Aasia draakonitega nagu näiteks Hiina ja Jaapani draakonid. Hiina draakonitest erinevad nad pikema habeme poolest. Korea draakonil on hirve sarved, kaameli karvad, jänese silmad, sea nina, kitse habe ja lehma kõrvad, mao kael ja kehal soomused, tiigrikäpad (vahel kulliküünistega) ja karpkala saba. Erinevalt Euroopa draakonitest ei ole Korea draakonid seotud tule ja hävinguga, vaid on heatahtlikud olendid, vihma ja pilvede toojad, kes elavad jõgedes, järvedes, meres ja ka sügavates mägitiikides.Yong, Ryong ja Mireu on Korea draakonite üldnimetused. Peaaegu igas Korea külas oli aga oma draakon, kes tõi kogukonnale jõukust. Draakonite nimed varieerusid olenevalt paikkonnast ja ajaperioodist.

Iidsetes tekstides mõndapuhku mainitud ka intelligentseid, kõnelevaid draakoneid, kes on võimelised mõistma keerulisi emotsioone, nagu pühendumus, lahkus ja tänulikkus. Vahel on neid kujutatud kandmas küüniste vahel või suus maagilist kera, mida Koreas tuntakse yeouiju nime all. Usuti, et igaüks, kes oskas yeouijut käsitseda, on õnnistatud kõikvõimsuse ja loomisanniga ning et ainult neljavarbalised draakonid (kellel olid pöidlad, millega kerasid hoida) oon selleks võimelised, erinevalt väiksematest kolmevarbalistest draakonitest.

Nagu Hiinas, nii ka Koreas oli number üheksa hea number ning väidetavalt oli draakonitel seljal 81 (9×9) soomust, mis esindavad yangi olemust. Draakoni sümbolit on laialdaselt kasutatud nii Korea mütoloogias kui ka Korea kunstis.

Allikad: Wikipedia; koreabyme.com/8-korean-mythical-creatures/

September, 2022

Vaata lisaks:

Kanchori (Korea põuadraakon)
Yongwang ehk Yongsin (draakonikuningas Koreas)
Slaavi draakonid
Draakonkuningas Munmu (Korea valitseja VII sajandil)
Imugi / Imoogi (noor Korea draakon)
Hiina draakon / loong / long / lung