Yongwang ehk Yongsin (draakonikuningas Koreas)

Yongwang ('draakonikuningas') ehk Yongsin ('draakonijumal', 'draakonivaim'), jumalik olend Korea mütoloogias. Ta elab veealuses draakonipalees (Yonggung), mis on täis imelisi aardeid. Jutustatakse ka, et Yongwang leidis kalade valitsejanna kõhust pärli, mis täidab selle valdaja iga soovi ja kaitseb teda hädade eest.

Yongwang on veestiihia valitseja, kõige tähtsam veevaim. Kogukonnad kummardasid Yongwangi kui veejumalat, kellel on jumalikud volitused sademete kontrollimiseks. Tänapäevani korraldatakse rituaale külaallikate või kaevude juures, mis arvatakse olevat Yongwangi elupaigad. Levinud on lood draakoniallikatest ja -kaevudest, mille on loonud draakon, muutes sellega tühermaad viljakaks piirkonnaks. Mitmes Korea piirkonnas oli tuntud järgmine ennustusviis: talvise pööripäeva ajal kattusid veekogud jääga, kuid päikse käs sulades nägi jää välja nagu oleks seda adraga küntud. Seda peeti Yongwangi tehtuks. Kui jäätükid (rüsijää) paiknesid põhja-lõuna suunas, oodati head viljasaaki, kui ida-lääne suunas, siis kehva saaki, kui need olid hajali, siis keskmist. Rahvakalendris oli esimese kuu viies päev „draakonipäev“: usuti, et kui sellel päeval tuua koju vett kaevust, kuhu draakon on oma muna munenud, valitseb terve asta jooksul majas heaolu.

Merel valitseb Yongwang kalurite saaki, tuult ja laineid. Yongwang on tähtsaim jumalus pungeoje ehk suure püügi rituaalis, mida peetakse aasta alguses kalurikülades, et palvetada suure saagi ja kaluritele turvalisuse eest. Šamanismis ei valitse Yongwang mitte üksnes kalapüüki, vaid ka nende inimeste hingi, kes on ära uppunud.

Yongwangile on püstitatud mitmeid pühamuid.

Мифы народов мира. Советская Энциклопедия, 1980, lk 359

Vaata lisaks:

Kanchori (Korea põuadraakon)
Imugi / Imoogi (noor Korea draakon)
Draakonkuningas Munmu (Korea valitseja VII sajandil)
Yong / Ryong / Mireu (Korea draakon)