Umidebito (prohvet-yōkai Jaapanis)

Umidebito (inimene merest), prohvet-yōkai Jaapanis. Tal on inimnaise pea, käed ja rinnad ning soomuseline keha nagu kalal või draakonil. Keha alumine pool on peidetud suure spiraalse kesta sisse, nagu merikarbil võ -teol. Tema kohta on vähe teada. Kui ta pinnale tõuseb, sõidab ta lainetel oma kestas nagu paadiga. Seejärel kutsub ta inimesi, kellele oma sõnum edastada.

Selliste prohvet-yokaide ilmumine sagenes järsult 19. sajandi teisel poolel ja neid ilmumisi kajastasid ajalehed kajastasid koos koos yōkaide piltidega, mida inimesed võisid ohutistenakaitseks oma kodudesse riputada.

Umidebitot nähti 1849. a aprilli keskel Echigo provintsis Fukushimagatas (praegune Niigata prefektuur). Ühel õhtul märgati Fukushimagata kaldal eredat valgust ka kuuldi valgusest kostmas naise häält. Inimesed kartsid valgusele läheneda, kuid samurai Shibata Chūsaburō lähenes häälele, et kõnelejat oma silmaga näha. Kui ta lähenes, ütles hääl: "Ma olen umidebito, kes elab nendes meredes. Tänavu algab igas provintsis viis aastat vältav saagirikkus, kuid novembris levib suur taud, mis tapab 60% elanikkonnast. Need, kes näevad mind või pilti minust, saavad säästetud. Mine kiiresti ja levita seda sõnumit!”

Pärast ennustuse teatavakstegemist umidebito kadus.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Kamiike hime / himeuo (prohvetkala Jaapanis)
Kame onna / Hōnengame (prohvet-yōkai Jaapani mütoloogias)
Jinja hime / hime uo (prohvet-yokai Jaapanis)
Amabiko / amabiko nyūdō (prohvet-yokai Jaapanis)
Amabie (prohvet-yokai Jaapanis)