Amabie (prohvet-yokai Jaapanis)

Amabie, mereyōkai Jaapanis, väga sarnane või koguni samane Amabikoga. Amabiel on pikad juuksed ja soomuseline keha, nokataoline suu ja kolm jalga. Temast helendab valgust, mida on näha merelt kaldale.

Amabie lugu on aga väga sarnane teiste prohvetlike yōkaide lugudega, nagu jinja hime või kudan, kes annavad edasi oma ennustuse ja siis kaovad siis. Need yōkaid hakkasid ilmuma ajal, mil sellised haigused nagu koolera tapsid inimesi kogu maailmas.

Ainus registreeritud amabie nägemus pärineb Higo provintsist (praegu Kumamoto prefektuur) 1846. a aprillist. Mitmel ööl järjest nähti rannikuvetes valgust. Ühel õhtul läks valitsusametnik seda valgust uurima. Kui ta lähenes, ilmus kummaline olend, kes tutvustas end amabiena. See teatas valitsusametnikule, et tulemas on kuueaastane saagiküllus. Samuti ütles ta, et kui peaks tekkima haiguspuhang, peaksid inimesed kasutama kaitseks amabie pilti. Pärast seda naasis amabie merre. Varsti ilmus ajalehes amabie lugu koos tema pildiga, et inimesed saaksid seda kasutada.

Pilt: amabie 1846. a puuplokitrükk

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Umidebito (prohvet-yōkai Jaapanis)
Kamiike hime / himeuo (prohvetkala Jaapanis)
Jinja hime / hime uo (prohvet-yokai Jaapanis)
Kame onna / Hōnengame (prohvet-yōkai Jaapani mütoloogias)
Amabiko / amabiko nyūdō (prohvet-yokai Jaapanis)