Jinja hime / hime uo (prohvet-yokai Jaapanis)

Jinja hime (pühamu printsess) ehk hime uo (printsesskala), mereyokai Jaapanis. Jinja hime on umbes kuue meetri pikkune naisenäoga madu, peas on tal kaks sarve. Välimuselt sarnaneb jayoga, Jaapani merineitsiga.

Jinja himet kohtas Hizeni provintsis (praegu Saga ja Nagasaki prefektuur) 1819. aastal õpetlane Katō Ebian. See toimus Hizeni rannas ja olend rääkis Katō: „Ma olen Ryūgu käskjalg, keda kutsutakse jinja himeks. Järgmise seitsme aasta jooksul on saagid kõrged. Pärast seda tuleb koolera epideemia. Kuid need, kes näevad minu pilti, suudavad vältida raskusi ja saavad pika eluea. Pärast ennustuse edastamist kadus jinja hime merre. Katō trükkis oma raamatus Waga koromo jinja hime pildiu, et kõik saaksid seda näha ja olla kaitstud.

Uudis jinja himest ja tema ennustusest sai nii populaarseks, et Jaapanis tekkis arvukalt sarnaseid lugusid. Hakkasid ilmuma lood teistest ennustavatest yokaidest. Arvatakse, et nende sündi on inspireerinud jinja hime lugu.

Oletatakse ka, et jinja hime kuju on sündinud kuni 8 m pikkuseks kasvava heeringakuninga ehk aerkala (Regalecus russellii) põhjal. Selle kala nimi on jaapani keeles ryūgū-no-tsukai, mis tähendab "Ryūgū sulane".

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Umidebito (prohvet-yōkai Jaapanis)
Ryūgū-jō (merejumala palee Jaapani folklooris)
Kamiike hime / himeuo (prohvetkala Jaapanis)
Kame onna / Hōnengame (prohvet-yōkai Jaapani mütoloogias)
Amabiko / amabiko nyūdō (prohvet-yokai Jaapanis)
Amabie (prohvet-yokai Jaapanis)