Kame onna / Hōnengame (prohvet-yōkai Jaapani mütoloogias)

Kame onna (kilpkonnanaine) ehk Hōnengame, vee-yōkai Jaapani mütoloogias, elab Jaapanit ümbritsevate merede sügavuses. Kame onnadel on suurte kilpkonnade kehad, mille kilpide vahelt ulatuvad välja laiad karvased sabad. Neil on inimnaiste pead pikkade mustade juustega ja sageli on peas ka sarved.

Inimeste ette ilmuvad kame onnad harva ja tulevad kaldale vaid siis, kui neil on edasi anda oluline sõnum. Tavaliselt ennustavad nad suurt saaki, samuti hoiatavad nad saabuvate epideemiate, põudade, näljahädade ja muude katastroofide eest. Nende kujutistel usutakse olevat võimas niisamuti nagu amabie, jinja hime ja teiste prohvetlike vee-yōkaide puhul. On ka usutud, et ajalehtedes trükitud kame onna pildid kaitsevad haiguste ja kurjade vaimude eest, samuti amuletid jms

Esmakordselt kirjeldati olendit Edo perioodil. 1669. a aastal ilmus Echigo provintsis (praegu Niigata prefektuur) randa olend, kes nimetas ennast kame onnaks. Tema keha hõõgus hiilgavalt ja see meelitas kohale hulga inimesi. Olend ennustas suurt saaki, millele järgneb epideemia. Samuti teatas ta, et kui inimesed riputavad kodudesse tema kujutise ja palvetavad selle poole hommikul ning õhtul, väldivad nad haigestumist. Seejärel läks olend tagasi merre ja rohkem teda ei nähtud.

1839. aasta kirjutati ajalehes, et 7. kuu 14. päeval püüdsid Kishū (praegu Wakayama ja Mie prefektuurid) kalurid kinni hōnengame, kelle ümbermõõt oli 5,5 m ja pikkus 1,71 m. Tema kujutist levitati ja kasutati talismanina.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Umidebito (prohvet-yōkai Jaapanis)
Kamiike hime / himeuo (prohvetkala Jaapanis)
Jinja hime / hime uo (prohvet-yokai Jaapanis)
Amabie (prohvet-yokai Jaapanis)
Amabiko / amabiko nyūdō (prohvet-yokai Jaapanis)
Kappa (jaapani müütiline veeolend)
Oshōuo / umi oshō / irikame nyūdō (vee-yōkai Jaapani meres)