Mami Wata / Mammy Water (veejumalus Aafrikas ja Kariibidel)

Mami Wata (pidžin-inglise 'vee ema'), ka Mammy Water, jumalus Aafrikas ja Aafrika diasporaas Ameerikas. Tema kultus on levinud Lääne-, Lõuna- ja Kesk-Aafrikas ning Aafrika diasporaas Kariibi mere piirkonnas ja ka Lõuna-Ameerika mandriosas. Ei ole selge, kas Mami Wata ühendab endas erinevaid Aafrika koloniseerimise eelseid piirkondlikke veejumalusi või on tegemist ühes piirkonnas levinud jumalanna levimisega teiste rahvaste hulka. Viimasel juhul sai kultus tõenäoliselt alguse Nigeeria kaguosas Cross Riveri piirkonnas. Kolmanda võimalusena on tegemist 1750.-ndatel Surinamil tollases Hollandi koloonias neegerorjade seas tekkinud Watur Mama kultuse modifikatsiooniga, mis jõudis Aafrikasse pärast seda, kui orjad naasesid pärast nende vabastamist 1863. a esivanemate maale.

Sageli heledanahalise ja merineitsiliku kirjelduse tõttu on ka oletatud, et Mami Wata kuju põhineb Lääne-Aafrika lamantiini kohtamistel – mitmetes piirkondades ongi neid loomi kutsutud Mami Wataks. Teine oletus seob Mai Wata merineitsiliku ja heledanahalise välimuse eurooplastega, sest (orja)laevadel olid vööris sageli merineitside kujud ja nendest olenditest kõnelesid meremehed.

Ettekujutused Mai Wata välimuse ja soo kohta on etniliste rühmade lõikes erinevad. Paljudes Lääne- ja Kesk-Aafrika piirkondades nimetatakse eriti atraktiivseid naisi Mami Wataks, seevastu Libeeria kpellede seas on Mami Wata mõnikord mees- ja mõnikord naissoost.

Teda kujutatakse sageli pikajuukselise kauni olendina, poolinimese ja poolkalana, kuid ta võib olla ka inimkehas, olemata ikkagi inimene. Tema riided ja ehted on alati uued ja säravad, tal on käes sageli väike peegel ja tihti on ümber tema keha keerdunud madu. Mami Wata riietuse värvid on aafriklastele tähenduslikud: punane sümboliseerib verd, vägivalda ja surma, valge vaimsust, ilu ja naisekeha. Merineitsina kujutatakse teda alasti, vahel kammimas oma pikki juukseid ja vaadamas ennast peeglist.

Lood kohtumistest Mami Wataga on levinud kogu Aafrikas. Enamasti kohatakse teda ookeani kaldal, kus ta röövib inimesi, kui need ujuvad või paadiga sõidavad. Kui jumalanna arvab, et vang seda väärib, viib ta inimese tagasi kaldale, kuhu too jõuab täiesti kuivana ja muutunud suhtumisega vaimsusesse ning religiooni – ta võib saada rikkaks ja kuulsaks.

Tema kummardajad Aafrikas ja Lõuna-Ameerika diasporaas kannavad punast ja valget värvi rõivaid, toovad talle ohvriande ning viivad läbi tantsu- ja muusikarituaale, milles lähevad transilaadsesse seisundisse. Usutakse, et Mami Wata suudab tantsijatega suhelda ja soovib neile edukat, tervet ja viljakat elu.

Mami Watat peetakse ka paljude merel juhtuvate õnnetuste põhjustajaks. Kamerunis usutakse praegugi, et ranniku lähedal ujuvaid inimesi, kes tugevate veevooludega merre kantakse, uputab Mai Wata viha.

Allikad: Wikipedia; realmermaids.net

August, 2022

Vaata lisaks:

Mohana / La Mojana (Kolumbia-Kariibi folkloor)
Madre de aguas (veemadu Kuubal)
Mama D'Leau (vete-ema Kariibi saartel)
Agwe ehk Agive ehk Goue (merevaim Kariibi mere saartel)
Atabey (jumalanna Kariibi mere saartel)
Lasirn (merineitsi Kariibi mere saartel ja Ameerikas)
Jengu (veevaim Aafrikas)
Njuzu (veevaim Lõuna-Aafrikas)
Merineitsi
Vete-ema (eesti)