Lasirn (merineitsi Kariibi mere saartel ja Ameerikas)

Lasirn (ka Lasirèn, Lasirènn, La sirène), merineitsi Kariibi mere saartel ja kohati ka Ameerika mandril. Nimi tuleneb prantsuse keelest ja tähendas algselt sireeni, mis on Euroopas merineitside üheks sünonüümiks. Lasirni kuju ühendab Aafrika ja Euroopa merineitside lood Kariibi mere kultuuriga. Kui Aafrika orjad toodi Kariibi mere saartele, võtsid nad sinna kaasa oma uskumused. Haitil on Lasirn osa Vodou traditsioonist, mille järgijad paluvad Lasirnilt abi Vodou tseremooniatel, kus merineitsi vaim võib siseneda naissoost järgija kehasse ja tuua õnne töö, tervise, raha ja armastuse asjus.

Nagu Euroopa näkid ja Aafrika veevaim Mami Wata, hoiab Lasirn peeglit ja kammi oma pikkade juuste jaoks. Lasirni veealust maailma tuntakse "peegli tagaküljena" ja tema peegel on kahe maailma vahelise piiri sümboliks. Lasirni järgijad ütlevad, et Lasirn viib nad vee alla oma maailma ja nad naasevad sealt uue jõuga. Mõnest naisest saab sel viisil Vodou preestrinna.

Haitil on Lasirn üks kolmest naissoost veevaimust, keda mõnikord peetakse õdedeks ja keda pühapaikades austatakse. Danto sümboliseeris rahulikku ja tugevat naist, emalikkust; Freda esindab naiselikkuse kirglikku ja seksikat poolt, armastust; Lasirn sümboliseerib merekuningannana naise müstilist ja vaimset külge.

Kui maailma enamusele mereneitsidele, eriti Kreeka sireenidele, meeldib mehi hukutada, siis Lasiren röövib hoopis naisi. Kui Lasiren naise vette viib, siis naine kas upub või naaseb merest võimetega inimeste tervendamiseks ja tuleviku nägemisels.

Lasiren on tuntud kui ilusa merineitsina, kuid pole tema ühtset, üldlevinud kirjeldust peale selle, et tal olevat pikad mustad juuksed. Kõige sagedamini on teda kujutatud poolnaise ja poolkalana, kuid on ka kirjeldusi, mille puhul tal on inimkuju.

August, 2022

Vaata lisaks:

Guabancex (tormijumalanna Kariibidel)
Atabey (jumalanna Kariibi mere saartel)
Sireenid
Yemọja/Yemanjá (jõejumalanna joruba usundis)
Mami Wata / Mammy Water (veejumalus Aafrikas ja Kariibidel)
Merineitsi