Yemọja/Yemanjá (jõejumalanna joruba usundis)

Yemọja (Yemanjá), joruba usundi peamine veevaim. Ta on kõikide orishade (vaim-jumaluste) ema. Ta on ka ise orisha, jõgede, eriti Oguni jõe patroonvaim Nigeerias; Kuubal ja Brasiilias ka mere ja ookeani orisha. Teda on Afro-Kuuba diasporaas sünkretiseeritud Neitsi Maarjaga – see toimus Atlandi-ülese orjakaubanduse ajastul. Yemanjá on emalik ja kaitsev, hoolitseb oma laste eest, lohutab neid ja puhastab kurbusest. Vihasena võib ta aga olla hävitav ja vägivaldne nagu jõgede tulvavesi.
Yemanját kujutatakse sageli merineitsina ja seda seostatakse kuu (mõnes diasporaa kogukonnas), vee ja naiselike saladustega. Ta juhib kõike, mis puudutab naisi; lastekasvatus, laste turvalisus, armastus ja tervenemine. Müüdi järgi põhjustas tema vete tulemine suure üleujutuse, mis tekitas jõgesid ja ojasid ning tema üsast loodi esimesed surelikud inimesed.
Traditsioonilises joruba kultuuris on Yemọja emavaim; naiste, eriti rasedate naiste patroonvaim. Ta on Oguni jõe (Odò Ògùn) kaitsejumal, kuid tal on ka teisi jõgesid, mis on talle pühendatud. Samuti kummardatakse teda peaaegu kõigi ojade, allikate ja kaevude juures.
Yemọja nimi joryba keeles: iye 'ema' + ọmọ 'laps' + ẹja 'kala'; kokku 'kalalaste ema'. See esindab tema emaduse ulatust, viljakust ja valitsemist kõige elava üle.

  Jemanja altar Brasiilias

Juuni, 2022

Vaata lisaks:

Loomislugu joruba mütoloogias
Lasirn (merineitsi Kariibi mere saartel ja Ameerikas)
Ipupiara / Hipupiara (veekoletis Brasiilia folklooris)
Iara (Brasiilia veenümf)
Merineitsi
Nyami Nyami (Zambezi jõe jumal Lõuna-Aafrikas)
Oshun (jõejumalus Lääne-Aafrikas joruba usundis)
Olokun (veejumal Lääne-Aafrikas joruba mütoloogias)
Müütilised veeolendid