Nyami Nyami (Zambezi jõe jumal Lõuna-Aafrikas)

Nyami Nyami, Zambezi jõe jumal ehk Zambezi mao vaim Lõuna-Aafrikas Sambias ja Zimbabwes Zambesi jõe ääres elava Tonga rahva usundis, tongade tähtsamaid jumalaid. Usutakse, et Nyami Nyami kaitseb Tonga inimesi ja annab neile rasketel aegadel elatist; ta hoolitseb et põldude kastmiseks oleks piisavalt vett ja ja jões küllaldaselt kala. Kujutatakse kas meesfiguurina või kala pea ja mao kehaga draakonilaadse olendina. Nyami Nyami ja tema abikaasa elavad allilmas Kariba kuru piirkonnas. Temaga suheldakse hõimuvanemate või meediumide kaudu.

1950-ndatel hakati Zambesi jõele rajama Kariba tammi. Tongad usuvad, et Kariba tammi ehitamine solvas Nyami Nyami sügavalt, sest eraldades tema naisest. Tema viha põhjustas üleujutusi.

1957. a, kui tamm oli juba päris valmis, uhtus üleujutus minema suure osa tammist ja rasketehnikast, hukkus palju töölisi. Mõned neist olid valged mehed, kelle surnukehade leidmiseks paluti abi Tonga vanematelt. Vanemad selgitasid, et Nyami Nyami põhjustas katastroofi ja tema viha vaigistamiseks tuleb tuua ohver. Tapeti must vasikas tapeti ja ujutati jõele. Järgmisel hommikul oli vasikas kadunud ja leiti tööliste surnukehad.
Nyami Nyami kujutist turundatakse puust, kivist, elevandiluust, hõbedast või kullast ripatsitena, Sambiat külastavate turisteda seas on populaarsed nikerdatud jalutuskepid, mis kujutavad Nyami Nyamit, neid kingitakse ka riigi mainekatele külastajatele.

Juuni, 2022

 

Vaata lisaks:

Tikološe (kuri olend Lõuna-Aafrika folklooris)
Yemọja/Yemanjá (jõejumalanna joruba usundis)
Oshun (jõejumalus Lääne-Aafrikas joruba usundis)
Müütilised veeolendid