Tikološe (kuri olend Lõuna-Aafrika folklooris)

Tikološe (ka Tokoloshe, Thikoloshe, Hili jm), olend Lõuna-Aafrikas xhosa ja suulu hõimude mütoloogias, rahvajuttudes laialt levinud. Ta on põlvepikkune karvane humanoidne olend, kelle nägu võrreldakse sageli paaviani näoga. Tikološedel olevat tohutud peenised, mis on nii pikad, et nad kannavad neid üle õla, ja nad armastavat väga naisi. Mõne kirjelduse põhjal olevat tikološedel ainult üks tuhar. Nende elupaik on seotud vee ja tiikidega, sageli on see pilliroostikus. Vett juues või kivi alla neelates võivat tikološed ennast nähtamatuks muuta.

Tikološe on pahatahtlik tembutaja. Näiteks laseb ta tallidest välja inimeste lehmad ja varastab ka nende piima. Tikološede arvele on pandud ka põrandal magavate inimeste seletamatud öised surmad: onni (rondaveli) põrandal rohumattidel uinunud inimesed surid, kõrgematel asemetel puhanud inimesed jäid aga ellu – seda seletati sellega, et oma väikse kasvu tõttu ei ulatunud tikološed kõrgemal lamavaid magajaid lämmatama (surmasid põhjustas vingugaas, mis õhust raskemana mürgitab kõigepealt need, kes asuvad madalamal).

Paljudes lugudes on kurjadel nõidarstidel oma Tikološe, kes nõia käsku täidab. Ka saab inimene kurja nõidarsti käest niisuguse olendi loomise tellida, kui soovib kellelegi kätte maksta, kuid peab selle eest ohverdama mõne lähedase isiku hinge, kusjuures tikološe otsustab ise, kelle hinge ta just võtab. Nõidarst loob tikološe surnukehast: torkab kuuma raudoraga läbi selle silmad ja aju ning raputab siis laibale spetsiaalset pulbrit, mis surnukeha tikološeks kahandab.

Allikad: Wikipedia; tumblr.com/bestiarium/

Detsember, 2022

Vaata lisaks:

Nyami Nyami (Zambezi jõe jumal Lõuna-Aafrikas)
Njuzu (veevaim Lõuna-Aafrikas)
Mamlambo (veekrüptiid Lõuna-Aafrikas)
Inkanyamba (krüptiid Aafrikas)
Grootslang (müütiline olend Lõuna-Aafrikas)