Inkanyamba (krüptiid Aafrikas)

Inkanyamba, krüptiid, maolaadne olend suulude uskumuses, kes elab Lõuna-Aafrika Vabariigis KwaZulu-Natali provintsis peamiselt Fowicki joa juures, ent ka teistes koskedes ja järvedes. Pika kehaga, pea sarnaneb hobusepeaga, üle 20 jala (6,5 m) pikk. Ta on aktiivsem suvisel ajal, tema raev sünnitab torme.

KwaZulu-Natali piirkonnast on leitud ka koopamaalinguid, millel on kujutatud olendeid, keda arheoloogid on hakanud nimetama "vihmaloomadeks", kuna need on tugevate suvetormidega.

Kui enamus uurijaist arvab, et tegemist on suurte mageveeangerjaliikidega nagu mosambiigi angerjas (Anguilla mossambica) või marmorangerjas (Anguilla marmorata) – mõlemad võivad kasvada kuni 1,5 m pikkuseks – siis põliselanikud väidavad, et inkanyambad on palju suuremad ja neil on mõned üleloomulikud omadused

Veel 1998. aastal süüdistasid KwaZulu-Natali Ingwavuma ja Pongola piirkondade elanikud Inkanyambat jõhkras tormis, mille käigus kaotasid oma kodu tuhanded inimesed. Traditsiooniliste Xhosa uskumuste kohaselt tõuseb Inkanyamba (mis on mõne müüdi järgi ka tiivuline madu) igal aastal hiiglasliku tornaado kujul taevasse, et leida oma kaaslast.

1996. aasta mais pälvis meedia tähelepanu kuulujutt, et LAVi valitsus kavatseb Howicki kose all varitseva looma kinni püüda ja viia kaitsealale. Kohalikud suulud olid plaanist nördinud ja taotlesid oma kohalikult volikogult sekkumist. Elanikud kartsid, et olendit püüdma saadetud ekspeditsioon ei pruugi selle olendiga toime tulla ja Inkanyamba raevust sünnivad tapatalgud, mis kandudvad üle kohalikesse küladesse.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Tikološe (kuri olend Lõuna-Aafrika folklooris)
Müütilised veeolendid
Kalamüüdid ja müütilised kalad
Veekrüptiidid