Agwe ehk Agive ehk Goue (merevaim Kariibi mere saartel)

Agwe ehk Agive ehk Goue, merevaim voodoo usundis, tuntud Kariibi mere saartel, peamiselt Haitil. Agwe on loa (vaimolend), kes valitseb merd, kalasid ja veetaimi; ta on ka kalurite ja meremeeste kaitsevaim. Voodoo kultuses esineb ta mereväeohvitseri mundris ja talle meeldib sõjaväeline distsipliin. Nagu kreeka jumal Poseidon, ilmub ka tema kolmhargiga. Tema tavapärasteks sümboliteks on ka purjelaev ja kala. Agwe on abielus loa Erzulie ja Mami Wataga.

Voodoo usundis on Agwe sünkretiseeritud katoliikliku pühaku Augsburgi Ulrichiga ja vahel ka peaingel Rafaeliga, keda mõlemat on kujutatud kalu hoidemas. Agwe päevaks on neljapäev. Iga-aastasi Agwe pidustusi peetakse järvekaldal või mererannas. Avamerel tuuakse talle erinevaid ohvreid, valatakse vette rummi, šampanjat või koorega kohvi; visatakse merre peegleid, laevamudeleid, merekarpe jms. Suuremate ohvriandide puhul (kits, lammas, kukk, paet vms) pannakse need selleks ehitatud parvele ja pukseeritakse parv merele: kui parv upub, on ohvriand vastu võetud, kui aga tagasi kaldale triivib, siis tagasi lükatud.

Agwe variatsioonid:

Met Agwe – suuna loa, kes aitab eksinud meremeestel merel orienteeruda. Elab meresügavuses uhkes palees, on meremeeste, merereisijate ja piraatide patroon.

Agwe Arroyu ehk Agwe Tawoyo – surnuid hautagusesse ellu viiva laeva Immamou kapten, kes nutab lahkunute pärast soolaseid pisaraid. Aitas nende hingi, kes kannatasid Atlandi-ülese orjakaubanduse käigus.

Papa Agwe – roheliste silmade ja vahel ka heledama nahaga kena aafriklane, kes kannab sageli mereväeohvitseri vormi. Härrasmees, kes kehastab vaprust, tagasihoidlikkust ja hoolivust.

Agwe Flambeau – seotud kuuma veega, nt kuumaveeallikate või veealuste vulkaanipursetega. Temalt soovitakse rivaalidele kalapüügil või purjetamisel halba õnne. Enda jaoks soovitakse, et ta aitaks vältida või kõrvaldada halba õnne merel, hoida ära torme ja uppumist.

Veel on Haiti voodoo's veekogudega seotud loadeks sõdur-loa Pie, kes elab järvede ja jõgede põhjas ja põhjustab üleujutusi; samuti tekitab üleujutusi  jõe-loa Clermeil, keda tavaliselt kujutatakse valge mehena.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Agbe (dahomee merejumalus; Lääne-Aafrika)
Guabancex (tormijumalanna Kariibidel)
Mami Wata / Mammy Water (veejumalus Aafrikas ja Kariibidel)