Suiko (müütiline veeolend Jaapanis ja Hiinas)

Suiko (jaapani すこ,い 'vesitiiger'), müütiline veeolend Jaapanis ja Hiinas. Hiinas kannab nime shuihu või shui hu (水虎). Jaapanis samastatakse sageli kappaga, kuid suiko on palju ohtlikum ja vägivaldsem kui kappa. Suikol on väikese lapse keha ja ta on kaetud äärmiselt sitkete soomustega. Põlvedel on teravad moodustised, mis meenutavad tiigri küüsi. Suikosid leidub kogu Jaapanis ja nad elavad väikestes ja ka suurtes veekogudes.

Suiko on kõigesööja, kes eelistab inimverd ja -hinge. Suiko annab oma saavutustest aru draakonkuningale Ryū-ōle, kes elab oma palees Ryū-gū mere põhjas. Põhjus, miks suiko inimesi tapab, on see, et näha teiste suikode seas karmim välja ja tõusta draakonikuninga silmis kõrgemale.

Suikodele meeldib öösiti veest välja hiilida, ustele koputada ja minema joosta; ehk siis inimesi alistada ja panna kummalisi asju tegema. Nagu kappa ja teisedki veevaimud, naudib ka suiko oma suurt jõudu inimesi vette tõmmates ja uputades. Suiko imeb ohvrist vere nagu vampiir, sööb ära tema hinge ja toobsiis tõhjaksimetud keha veepinnale.

Suikot on võimalik eemal hoida, kui toetada vastu majaseina sirp ja puistata maapinnale linaseemneid või mustsilmherneid. Suiko kardab neid ja hoidub eemale.

Allikas: yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Ryūjin / Ōwatatsumi / Watatsumi (merejumal Jaapani mütoloogias)
Enko / Enkō / Shibaten / Takiwaro (jõe-yokai Jaapanis)
Garappa (mütoloogiline olend Lõuna-Jaapanis)
Mizuha / Mōryō (veevaim Jaapani mütoloogias)
Kappa (jaapani müütiline veeolend)
Müütilised veeolendid