Mizuha / Mōryō (veevaim Jaapani mütoloogias)

Mizuha ehk Mōryō, veevaim Jaapani mütoloogias. Mōryō on üldmõiste, mis hõlmab erinevaid veevaime, üks kuulsamaid neist on kappa. Mōryōsid kirjeldatakse umbes kolmeaastaste laste suurustena, punase või musta naha, punaste silmade, pikkade kõrvade ja pikkade ilusate juustega. Nad elavad kogu Jaapanis ojades, jõgedes, surnuaedades, metsades jne.

Mōryōd toituvad surnud inimestest ja nad kaevavad välja surnukehi, et mädanevate sisemustega maiustada. Samuti segavad nad matuseid ja hajutavad maagia abil matuseliste tähelepanu, et varastada kirstust surnukeha.

Mōryōd kardavad tammepuid ja tiigreid. Seepärast istutati muistses Hiinas surnuaedadele tammepuid ja pandi kalmistuteedele kivist tiigrikujusid. Jaapanis need tavad ei levinud.

Mimibukuros, Edo perioodil kogutud rahvajuttude kogumikus, on salvestatud lugu inimeseks maskeerunud mōryōst. Valitsusametnikul nimega Shibata oli väga lojaalne teenistuja, kes ühel õhtul teatas Shibatale, et lahkub teenistusest. Küsimusele, et miks, vastas mees, et tegelikult pole ta inimene, vaid mōryō ja kätte on jõudnud tema kord surnukehasid varastada; mistõttu ta peab sõitma lähedasse külla oma kohustust täitma. Järgmisel päeval oligi teenistuja lahkunud, kõnealuses külas vajusid aga matusetalituse ajal maale tumedad pilved. Kui pilved hajusid, oli surnu kirstust kadunud.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Enko / Enkō / Shibaten / Takiwaro (jõe-yokai Jaapanis)
Mintuci / mintuci kamuy / mintsuchi (ainude müütiline olend)
Suiko (müütiline veeolend Jaapanis ja Hiinas)
Garappa (mütoloogiline olend Lõuna-Jaapanis)
Kappa (jaapani müütiline veeolend)