Enko / Enkō / Shibaten / Takiwaro (jõe-yokai Jaapanis)

Enkō ('ahv', ka enko, enkozaru, enkobō, enkodon, shibaten, takiwaro), jõeyokai Jaapanis, leidub kogu Shikoku ja Chūgoku piirkonnas. Nad meenutavad ahve või karvast kappat, umbes kolmeaastase lapse suurused, erkpunase näoga. Pikad jäsemed on painduvad, üht kätt pikemaks tõmmates teine käsi lüheneb. Sõrmed on teravate küünistega. Nad on kaetud paksu karvaga, kuid libedad nagu säga. Pea ülaosas tassitaoline lohk.

Enkōl on palju ühisjooni kappa ja teiste kappa-laadsete yokaidega. Enkōd on üsna tugevad. Nad elavad jõgedes ja mererannas ning on suurepärased ujujad. Öösiti ilmuvad populaarsetesse kalastuskohtadesse. Võivad end moondada naisteks, puunukkudeks või muuks.

Shikokus piirkonna lugudes elavad enkōd jõgedes ainult suvel, talveks rändavad aga mägedesse ja muutuvad shibateniteks. Chūgoku piirkonna lugudes on enkō tuntuda ka kui takiwaro, kes elab kolm aastat mägedes, seejärel tuleb jõkke ja on kolm järgmist aastat enkō.

Mõnedes lugudes on enkōd vägagi ohtlikud: nad ründavad, vägistavad ja ka tapavad inimesi. Nad on enim tuntud selle poolest, et ründavad ujujaid, et saada üht oma lemmiksuupistetest: värsket maksa veel elavalt inimeselt. Selle saamiseks rammivad nad oma pika ja painduva käe läbi ohvri päraku ja tõmbavad välja peotäied sisikonda.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Gangi kozō (jõeyokai Jaapanis)
Takiwaro / kakiwarō (mäe- ja veeyokai Jaapanis)
Shibaten / shibatengu / enkō (mäe- ja jõeyokai Jaapanis)
Garappa (mütoloogiline olend Lõuna-Jaapanis)
Mizuha / Mōryō (veevaim Jaapani mütoloogias)
Suiko (müütiline veeolend Jaapanis ja Hiinas)
Kappa (jaapani müütiline veeolend)