Tintlased (Osmeridae)

Tintlased (Osmeridae) on kalade sugukond tindilaste (Osmeriformes) seltsist (varasemalt käsitletud ka kuuluvaina lõheliste (Salmoniformes) seltsi alamseltsi tindilised (Osmeroidei)).

Sugukonda kuulub 15 kalaliiki, kes moodustavad 6 perekonda (FishBase, 2019): 

Perekond Osmerus, tindid (4 liiki)
Perekond Mallotus, moiva (1 liik)
Perekond Thaleichthys, küünaltint (1 liik)
Perekond Hypomesus, väikesuutindid (5 liiki)
Perekond Spirinchus, väikekihvtindid (3 liiki)
Perekond Allosmerus, allosmer (1 liik)

"Tintlased on väikesed sihvakad kalakesed tumeda selja ning hõbedaste külgede ja kõhuga. Lühike 7—14 uimekiirt sisaldav seljauim paikneb keha keskel kõhuuimede kohal. Ülalõualuudel esinevad hambad. Enamikul liikidel kujutab magu endast umbset kotti. Ujupõis on olemas. Paljudele tintlastele on iseloomulik värske kurgi kõhn, mistõttu neid vahel kutsutakse ka "kurgikaladeks".
Tintlased on põhja lähedal või sellest kõrgemal elavad parvekalad. Noorkalad toituvad planktilistest vähikestest, suguküpsed kalad kas jätkavad planktoni söömist (moiva) või hakkavad neelama põhjas elavaid koorikloomi, usse, väikesi kalu. Tintlaste mari on demersaalne, kleepuv, läbimõõduga 0,7—1,1 mm.
Tintlased on põhjapoolkeral laialt levinud. Nad asustavad Atlandi ja Vaikse ookeani ning Põhja-Jäämere vesikondade põhjaosi, elades nii mere- kui ka magevees. Ühed neist veedavad kogu elu meres (moivad, allosmerid), teised elavad mõnda aega meres või riimvees jõgede suudme-eelsetel aladel, kuid kudemiseks rändavad jõgedesse (harilik meritint, väikesuutindid, väikekihvtindid, küünaltindid). Mõningad tintlased võivad moodustada ka mageveelisi paikseid vorme (järvetindid, tindid)."1

Allikad:
1 Loomade elu 4. kd Kalad. Tallinn, 1979
Family Osmaridae - Smelts FishBase's
 
Mai, 2014
Viimati: detsember, 2019

Vaata lisaks:

Allosmer (Allosmerus elongatus)
Väikekihvtindid (Spirinchus)
Väikesuutindid (Hypomesus)
Küünaltint (Thaleichthys pacificus)
Moiva (Mallotus villosus)
Tindid (Osmerus)
Tindilised (Osmeriformes)