Kaspia tülka (Clupeonella caspia)

Kaspia tülka (Clupeonella caspia), kalaliik heeringaliste (Clupeiformes) seltsi heeringlaste (Clupeidae) sugukonna perekonnast tülkad (Clupeonella). Inglise caspian tyulka; vene каспийская килька, каспийская тюлька; pärsia kilka-e-maamooli.

Varasemalt käsitletud musta ja aasovi mere tülka alamliigina Clupeonella delicatula caspia või ka Clupeonella cultiventris caspia.

"Kaspia tülka (Clupeonella delicatula caspia) on musta ja aasovi mere tülka alamliik, erinedes viimasest oma suuruse (kuni 14-15 cm pikk), pikema eluea (kuni 6 aastat) ja mõnevõrra madalama rasvasuse poolest (kuni 12%). Selgroolülisid 41-45. kaspia tülka talvitub tavaliselt Kesk- ja Lõuna-Kaspias, märtsis liigub põhja poole. põhja-Kaspias tuleb tülka ranna lähedale, kui vee temperatuur on 6-14 oC, tungides osaliselt Volga ja Uurali jõe deltasse. Tülka kudemise haripunkt on Põhja-Kaspias aprillis-mais 12-21 oC juures. Ranna juurde tulev tülka moodustab tohutuid parvi, mis tervenisti täidavad kogu rannaäärse madala. Ilmudes ootamatult rannavette, lahkub tülka seejärel kiiresti avamerre, kus ta hoidub enamasti 6-30 m sügavusse, vahel laskub aga ka kuni 100 m sügavusse. Toitub peamiselt aerjalalistest vähkidest Calanipeda ja Heterocope.

Volga deltas ja Tšarhali järves (Uurali jõgikond) moodustab kaspia tülka väikese (kuni 11 cm) mageveelise vormi." (Loomade elu 4. kd Kalad. Tallinn, 1979)

Mere-, riim- ja mageveeline. Pelaagilis-neriidne. Pikkus kuni 14,9 sm (TL), eluiga kuni 6 a. Pole ohustatud.

 

Allikad:
Loomade elu 4. kd Kalad. Tallinn, 1979
Clupeonella caspia FishBase's 

                                                                                                                                                                            Viimati: juuni, 2020

 

Vaata lisaks:

Anšoovistülka ehk anšooviskilu (Clupeonella engrauliformis)
Teravkõht-tülka (Clupeonella cultriventris)
Tülkad (Clupeonella)