Shango / Xangô / Changó / Sango (välgujumal joruba usundis)

Shango (ka Xangô, Changó, Sango), kõige vägevam orisha (jumal) joruba usundis ja sellel põhinevates Afro-Ameerika religioonides, peafiguur Kariibi mere piirkonna santeria usundis.

Shango on taevane isa, äikesejumal ja jorubade esivanem. Tema pärinemisest on erinevaid lugusid. Ühes versioonis on ta veejumalanna Yemoya poeg, kes sündis koos 14 teise jumalaga pärast seda, kui Yemoya poeg Orungon üritas oma ema vägistada. Teises loos on ta kuningas Obatala poeg: Obatala läks rännakule ja pidi ületama jõe, aga praamimees ja tulejumal Aganju keeldub teda üle viimast; Obatala muudab ennast ilusaks naiseks ja pakub Aganjule üleviimise eest oma keha – sellest ühendusest sünnib Shango. Hiljutiste uuringute kohaselt tõid Shango kultuse Lääne-Aafrikasse sisserändajad lagunevast Assüüria impeeriumist ja nimi šàngó tuleneb Assüüria valitsejate preestrikuninglikust tiitlist šangû.

Shango elab pilvedel tohutusuures säravas vasklossis. Ta karistab tõotuste rikkujaid ja valetajaid välgulöökidega. Ka on kirjeldatud, et ta loobib pahasena taevast tuliseid 'äikesekive'.

Välguga tabatud majad rööviti koheselt tühjaks Shango kummardajate ja preestrite poolt, lisaks veel trahviti majaomanikke selle eest, et nad on Shango välja vihastanud. Välgulöögist teadvuse kaotanud inimesed tapeti ja jäeti maha matmata, kuna arvati, et neid vajab Shango. Shango austajad ei söö lehmahernest (Vigna unguiculata), kuna see pole jumalale meelepärane.

Shango teenriteks olid tuulejumal Afefe ja vikerkaarejumal Oshumare, kelle kohustuseks on tuua maa pealt vett Shango lossi. (Teise müüdi põhjal on vikerkaarejumal Oshumare tohutu madu, kes tuleb vahel maa alt välja, et juua taevast vett.)

Shango naised on jõejumalannad Oshun, Oya ja Obba.

Allikad: Wikipedia // Мифы народов мира. М.: Советская энциклопедия, 1980, lk 1098

Oktoober, 2023

Vaata lisaks:

Oba ehk Obba (jõejumalanna joruba ja Afro-Ameerika usundites)
Oshumare (vikerkaarejumal joruba ja Afro-Ameerika usundites)
Olokun (veejumal Lääne-Aafrikas joruba mütoloogias)
Oshun (jõejumalus Lääne-Aafrikas joruba usundis)
Yemọja/Yemanjá (jõejumalanna joruba usundis)
Hevioso / Hebioso / Xevioso / Shango / Sogbo (dahomee äikese- vihma ja taevajumal)