Aždarha (draakon turgi rahvastel)

Aždarha, draakonilaadne olend türgi rahvastel. On seotud või ka tulenev Pärsia (Iraani) mütoloogia hiigelmaost Azhdahast (ka Azhdar, Ezhdeha). Türgis on ta nimeks Ejderha (Ejder), kaasani-tatarlastel, aseritel, baškiiridel, tadžikkidel ja kasahhidel Aždaha (Aждаhа, Aждаха; kasahhidel ka Aйдагар või Aйдаhар), usbekkidel Aždarho (Aждархо), türkmeenidel Aždarhuv (Aждарxyв), kirgiisidel Ažõdaar (Aжыдаар), karalpakkidel Aždarza (Aждарза), nogaidel Azdaga (Aздага).

Enamasti kujutatakse Aždarhat draakonina, tihti mitmepäisena. Aždarhaks muutub madu, kes on elanud teatud vanuseni, nt 100 aastat. Enimlevinud müüdiversioonides ähvardab ta hävitada linna või riigi ja tema lepitamiseks ohverdatakse talle neidusid (tihti kuningatütreid); draakoni tapab kangelane, kes saab kuningatütre naiseks. On ka teistuguseid müüte: aseritel poeb A. raseda naise kõhtu ja tapab lapse; volga-tatarlastel tuleb surnud mehena lesknaise majja ja astub temaga vahekorda, mille järel naine haigestub ja sureb; kaasani-tatarlastel, baškiiridel, usbekkidel ja türkmeenidel muutub Aždarha, kui tal õnnestub elada teatud vanuseni (nt 100 või 1000 a), Juha nimeliseks pahatahtlikuks veeolendiks (kasahhidel on selle olendi nimi Ubbe).

Aždarha elab sageli maa-alustes koobastes, kus ta valvab aardeid, kuid aseritel, kaasani-tatarlastel ja baškiiridel on ta seotud veega ja vihmapilvedega. Aserid ja baškiirid kujutlevad teda elavat järves, kaasani-tatarlased meresaarel, millele ta läheb pilvega.

Türgi mõjul on Aždarha jõudnud ka Balkani lõunaslaavlaste mütoloogiasse – serblaste Aždaia (Aждайя), bulgaarlaste Ažder ( Аждер).

Allikad: bestiary.us/adzharha; Мифы народов мира. Советская Энциклопедия, 1980, lk 40

September, 2023

Vaata lisaks:

Ubbe (kuri veeolend kasahhi mütoloogias)
Juha / Juvha / Juvhka (türgi-tatari deemon)
Azhdaha / Azhdar / Ezhdeha (draakon Iraani mütoloogias)