Ubbe (kuri veeolend kasahhi mütoloogias)

Ubbe (kasahhi Уббе), kuri veeolend kasahhi mütoloogias, tuntud peamiselt Sõrdarja piirkonnas. Tihti esineb ta kauni neiuna, kes on tekkinud draakon Aidaharist (kasahhi Айдаһар), kes muutub neiuks pärast seda, kui on elanud teatud arvu aastaid (100 või 1000). Ta elab sügavas vees, jõgede hauakohtades, ja mõnes loos on tal seal oma loss või lausa linn. Mõnedes lugudes pole ta naissoost, vaid tumeda naha ja pika habemega mees. Ubbe kutsub inimesi lähemale sellega, et hüüab neid nimepidi – inimene läheb vette vastu omaenese tahtmist ja kõrvalseisjate keeldudest hoolimata. Vees ta upub. Kui kasahhid tundsid vees olles uppumishirmu, hüüdsid nad tavaliselt: „Ära puutu mind, Ubbe!“ Siis võis Ubbe inimese rahule jätta.

Ühes säilinud pärimuses viivad Ubbe teenrid jões supleva mehe veealusesse riiki, kus ta on aastaid Ubbe teenistuses ja abiellub tema tütrega, kuid suudab lõpuks siiski tagasi maa peale pääseda.

On ka lugusid sellest, et neiuna esinev Ubbe abiellub maa peal mehega, kuid sellega kaasneb rida tingimusi: mees ei tohi näha, kuidas naine ennast kammib, ei tohi tema selga silitada ja ei tohi pärast suguakti ennast pesta. Keelust üle astudes avastab mees naise seljalt maosoomused või näeb, et juukseid kammides võtab naine endal pea otsast. Kui mees naist ei hukka, sööb ta mehe ära, kuid naist saab tappa ainult paigas, kus pole vett. Mehesööjast Ubbega sarnaneb Juha (Juvha) Horezmi oru turkmeenide ja usbekkide, samuti baškiiride, kaasanitatarlaste ja uiguuride mütoloogias.

Allikad: bestiary.us/ubbe/ru; the-steppe.com/razvitie/

September, 2023

Vaata lisaks:

Aždarha (draakon turgi rahvastel)
Juha / Juvha / Juvhka (türgi-tatari deemon)