Juha / Juvha / Juvhka (türgi-tatari deemon)

Juha ehk Juvha ehk Juvhka (türgi Yuvha, tatari Юха-кыз , baškiiri Юха, aserbaidžaani Yuvxa), türgi-tatari deemon, kes on seotud veega. Tuntud peamiselt baškiiri ja tatari mütoloogias, ent ka teiste turgi rahvaste folklooris, näiteks Horezmi türkmeenidel ja usbekkidel.

Juha tekib draakonist: ühe versiooni põhjal pidi draakon elama 40 aastaseks ja siis muutus ta Juhaks, teisel peab draakon selleks draakonina elama 100, 500 või 1000 aastat, kolmandas versioonis on ta kõige pealt tavaline madu, kes muutub draakoniks ja seejärel ka Juhaks. Jõgedes olles võib ta tõkestada veevoolu ning väljuda jõest vaid juhul, kui talle tuuakse ohvreid.

Juha võib ilmuda inimese või looma kujul – ta on pahatahtlik ja salakaval ning ta sööb inimesi. Mitmetes lugudes ilmub ta kauni neiuna, harvemini noormehena. Inimkujul võib Juha tuvastada selle järgi, et tal ei ole naba, kaenlaalustes on aga väikesed augud. Kauni neiuna ilmub Juha jõgede ja järvede ääres paikadesse, kus jää on purunenud. Ta abiellub esimese kohatud meesterahvaga ning joob aeglaselt tema verd, kuni kurantud mees sureb. Öösiti roomab Juha maona jõe äärde janu kustutama ja ta sureb, kui ei saa piisavalt vett juua. Seepärast söödetakse Juha paljastamiseks kahtlusalusele soolast toitu. Juha hävitamiseks toleb olend ära põletada. Tema tuhka peeti tervendavaks ja kasutati silmahaiguste raviks. Yuha saab tappa ainult veevabas paigas, mistõttu ei sobi selleks köögid või vannitoad.

Horezmi türkmeenide ja usbekkide, ent ka Kaasani tatarlaste lugudes on Juvkha ilus tüdruk, kes seab abielludes mehele rea tingimusi: teda ei tohi sundida nõusid pesema, mees ei tohi näha, kuidas ta ennast kammib ja ei tohi silitada naise selga. Kui mees näeb Juvhkat juukseid kammimas, siis avastab ta, et naine võtab pea otsast paneb öökapile, selga silitades tuvastab aga soomused. Kui Yukhva pole pärast pulmi neljakümne päeva jooksul ise paljastatud ja hukatud, siis sööb ta oma mehe ära.

Allikas: Wikipedia

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Aždarha (draakon turgi rahvastel)
Ubbe (kuri veeolend kasahhi mütoloogias)
Div perid (olendid kaasani tatarlaste ja baškiiride mütoloogias)
Albastid (kurjad vaimolendid türgi-tatari folklooris)
Arank / Arang / Anank / Yaran (türgi-tatari veevaim)
Yunak iyesi (türgi, tatari ja altai vanni- või vannitoavaim)