Rannamaari (merekoletis Maldiivide folklooris)

Rannamaari, merekoletis Maldiivide folklooris, kes olevat vägistanud ja mõrvanud tuhandeid noori naisi. Teda on kirjeldatud olendina, kes on palmidest kõrgem, kottmusta värvi ja varvasteni ulatuvate kätega. Et rohkemate naiste röövimist ja tapmist vältida, olevat kindla aja tagant viidud koletisele randa kõige ilusam naine – siis olevat Rannamaari jätnud ülejäänud naised rahule.

Lugu on ära toodud Marokost pärit araabia õpetlase ja reisikirjaniku Ibn Battutah (1304-1368) raamatus, mida tuntakse Rihla ('Reisid') nime all. Ibn Battutah poolt kirja pandud loo põhjal vaenas merekoletis Maldiivide elanikke aegade algusest. Iga kuu viimasel päeval valisid kuningas või tema nõunikud tüdruku, kes viidi järgmise kuu esimesel õhtul ranna ääres asuvasse templisse. Hommikul tõi tüdruku perekond templist ära tema surnukeha. Siis aga olla keegi moslemist reisija teinud ettepaneku, et tüdruku asemel saadetaks templisse tema ja ta hakkab templis lugema Koraani. Pärast Koraani ettelugemist templis kadus koletis igaveseks, kõik maldiivlased olid aga Allahile tänulikud ja võtsid vastu islami usu.

Islam hakkas budistlikele ja hinduistlikele Maldiivi saartele jõudma 11. sajandil; kohalik kuningas pöördus islamiusku kas 1153. või 1193. aastal (vastavalt vaskplaadilt halvasti loetav aastaarv). Oletatakse, et Rannamaari-lugu pärineb veel hilisemast ajast, 13. või 14. sajandist.

Allikas: Wikipedia

Juuni, 2023

Vaata lisaks:

Laevaõgija (pärlkala Maldiivi folklooris)
Merekuningas ja ämmaemand (Maldiivi folkloor)
Himiti koletis (hüljes Maldiividel, furēta)
Arruffanno koletis (Maldiivi folkloor)
Esimesed tuunid (Maldiivi folkloor)
Rifikoletis ja kalamees (Maldiivi folkloor)
Vaalamees (Maldiivide folkloor)
Rifikoletis ja Daiva (Maldiivide folkloor, furēta)
Beri (kuri merevaim Maldiivide folklooris, furēta)