Bulak iyesi ehk Chesma iyesi (türgi, altai ja tatari allika- ja kaevuvaldjas)

Bulak iyesi ehk Chesma iyesi (Çeşme İyesi), allikavaldjas türgi, altai ja tatari mütoloogias. Ka Pinar iyesi (Pinar İyesi); mongoli Bolak Iyesi või Bulag (Bula) Ezen; aserbaidžaani Bulaq İyesi; tatari Çişmä İyäsi. Igal allikal usuti olevat oma kaitsevaim ehk iye – igal allikal oli oma nimi ja see oli ka allikavaldja nimeks, näiteks Akpınar, Kırkpınar, Karapınar, Çubukpınar, Yelpınar jms

Allikatega oli seotud palju uskumusi ja tavasid. Pruudid, kes olid minemas mehele teise külla, palusid Bulak iyesilt kaitset ja viskasid vette hõbemündi. Haiged inimesed tulid enne koitu allikale, võtsid vett ja pesid ennast – allikavett arvati aitavat tuhande ja ühe häda vastu. Allikaveega pesid ennast ka naised, kes tahtsid rasedaks jääda. Samuti pesid sünnitanud naised oma imikuid esimest korda leige allikaveega. Allikavaldjatele toodi ohvriande.

Allikavaldjate kaas- või erivormiks on kaevuvaldjad, keda enamasti nimetati Chesma iyesideks. Kaevuvaldjas oli olemas igas kaevus. Kaevusid peeti salapärasteks kohtadeks, väravateks teistpoolsusse. Chesma iyesit peeti ohtlikuks tema armukadeduse tõttu ja ta võis inimesi uputada. Ta võis võtta inimese, kala, haldja või kassilaadse olendi kuju. Ta võis olla kas kalasabaga ilus naine. Kui ta ilmus inimkujul, võis teda ära tunda rõivaste märja ääre järgi.

Guyu (Koyo, Kudu, Kuduk, Kudik, Koyi, Guyu) iyesid on üks kaevuvaldja vorme – erinevalt Chesma iyesidest on nad heatahtlikud vaimolendid, kes kaitsevad kaevusid, milles elavad.

Allikas: Wikipedia

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Baškiiri vetevaldjad
Ardov (veevaim Türgi mütoloogias)
Arank / Arang / Anank / Yaran (türgi-tatari veevaim)
Su iyesi / Su Ana / Su Ata (veevaim türgi-tatari mütoloogias; tengrismis)
Aržan Iyesi (Altai allikavaldjas)