Baškiiri vetevaldjad

Nagu teistel türgi-tatari rahvastal, nii on ka baškiiri1 mütoloogias tuntud iye nimelised vaimolendid (baškiiri Ия), kes olid erinevate paikade kaitsevaimudeks, valdjateks. Türgi veevaldjas Su Iyesi, veeisa Su Ata ja vee-ema Su Ana on baškiiri keeles vastavalt Чыу Иясе, Чыу Атай ja Чыу Апай.

Veevaldjas Чыу Иясе ilmub hallijuukselise vanamehena pikas valges rüüs, käes võlusau. Ta vaatab iga päev üle oma valdusi ja tuleb selleks õhtul kaldale. Ta võib inimese vette tirida ja uputada, kuid mõnikord ta ka hoiatab inimest ohu eest. Lugupidamatu suhtumine temasse (veereostus jne) toob kaasa ebaõnne – tema viha sünnitas üleujutusi. Ka vihma valitsemine oli veevaldja võimuses. Kui vihmapalvete ajal visati inimesi vette, siis jäljendati sellega kunagi toimunud inimeste ohverdamisi. Erinevate ohvriandide toomine on olnud tavaks ka lähemas minevikus: näiteks kui pruut läks elama mehe juurde uude elupaika, külastas noorpaar pulmade ajal ka kohalikku oja või allikat, pruut nö tutvustas ennast kohalikule veevaldjale ja heitis vette ohvriande.

Vee-ema ja ka veeneidusid kujutleti pikajuukseliste naistena. Usuti, et kas keskööl või siis enne koitu tuleb läikivatest soomustest tehtud riietes kaunitar jõe või järve kaldale ja kammib seal kuldse kammiga. Selliseid kirjeldusi leidub baškiiri eepostes.

1 Baškiirid – peamiselt Venemaal Uuralite lõunaosas ja naaberaladel elav rahvas; kõneldakse turgi keelte hulka kuuluvat baškiiri keelt, kuid paljud baškiirid peavad oma emakeeleks tatari keelt. Baškiire on umbes 1,8 miljonit.

Allikas: Wikipedia

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Div perid (olendid kaasani tatarlaste ja baškiiride mütoloogias)
Vetevaldjad Altai-Sajaani rahvastel
Su iyesi / Su Ana / Su Ata (veevaim türgi-tatari mütoloogias; tengrismis)