Kazõmi jõe haldjatar / Kassum-imi / Vut-imi (hantide kaitsevaim)

Kazõmi jõe haldjatar (Kassum-imi, Vut-imi), hantide kaitsevaim Kazõmi jõe piirkonnas (Obi lisajõgi, 659 km); hantidel oli Obi jõgikonnas üks-kaks pühapaika iga suurema jõe ääres ja peaaegu igal jõel oli ka oma kaitsevaim. Kazõmi jõe haldjatari peeti kõrgeima jumala Numi-Toorumi noorimaks tütreks. Peamine talle pühendatud ohvripaik asus Juilski külast mõnekümne kilomeetri kaugusel soode vahel Numto järve kaldal. Vanasti käisid seal lisaks Kazõmi-äärsetele hantidele ohverdamas ka Salehhardi, Kunovati, Obi ja Surguti handid.

Vut-imi oli vägev olend, kes olla üheainsa hoobiga löönud pea otsast oma mehe (neenetsi jumaluse) seitsmel vennal, ka hävitas ta võitlustuhinas kõik elava ühel pühal järvel, kui pidas lahingut kohaliku kurivaimuga. Teda on sageli kujutatud raudrüüs ja mõõgaga.

Tema pühapaik hävitati 1962. aastal kolhoosnike koosoleku otsuse põhjal. Kultuseaidas olnud kuld- ja hõberaha kadus jäljetult, haldjatari iidolkuju sattus aga Hantõ-Mansiiski muuseumisse. See on traditsiooniline puust nukk, mis on rõivastatud karusnahkade ja rättidega ning ehitud hõbedast, vasest ja pronksist ehisplaatidega. Jahistseene kujutavad plaadid on valmistatud 18. sajandi lõpus või 19. sajandi alguses. Üks nukku ehtinud veelinnu kujuline ripats pärineb esimesest aastatuhandest pKr.

2003. a ilmus ajalehes „MK“ artikkel, milles kirjeldati uskumust, et Vut-imi pühapaiga rüüstajaid olevat tabanud needus: kolhoosi esimehel olevat aasta jooksul saanud surma kaheksa last, kõik pühapaiga likvideerijad olevat aga surnud tundmatusse haigusse.

Pildid:

Kazõmi haldjale ohverdamine. Foto - A. Lintrop, 1989

Vut-imi iidol-nukk muuseumis

Allikad: folklore.ee; dzen.ru/media/tainyurala

Detsember, 2022

Vaata lisaks:

Numi-Toorum (obiugrilaste kõrgeim jumalus)
Witkəś / witkul (veeolend mansi mütoloogiast)
Wit-kan (vetevalitseja hantide ja manside mütoloogias)