Witkəś / witkul (veeolend mansi mütoloogiast)

Witkəś ehk witkul, veeolend mansi mütoloogiast. Loomismüüdis sundis Numi-Toorum witkulit ürgookenis aina suuremaks kasvava maa pinda alla neelama, et maa omaenese raskuse tõttu ära ei upuks.

Üks väheseid müütilisi olendeid, kes on seotud tegelike paleontoloogiliste leidudega, nimelt mammutiluude ja -kihvadega. Ilmselt on olnud olendi nimede kasutamine seotud ka veekogu laadiga: witkəś elab jõgedes ja witkul' järvedes, nii witkəś kui ka witkul' tulenevad sõnast wit ('vesi'). Selle kohta, et witkəś elab veesügavuses, andsid tunnistust mammutiluude leiud peamiselt just jõekallastelt. Usuti, et mammutikihvad on witkəśi sarved, mida ta vahetas samamoodi nagu põhjapõder või põder; sarvede olemasolust järeldati aga, et nad on surelikud olendid, kes küll väldivad kontakti inimestega. Nende kuju oli täpsemalt määratlemata, kuid paiguti jagati neid meessoost witkəś-ōkjaks ja naissoost witkəś-ēkwaks. Mõnedes lugudes olevat nad kutsunud külalisi vee alla teed jooma.

Sosva jõe ääres usuti, et vanad karud ja põdrad söövad end maa peal kurguni täis, seejärel aga vajuvad vette ja muutuvad seal witkəśideks ning neil on siis kalasaba.

Witkəś ja witkul' on väsimatud kaevajad, kes kaevavad veevoolu suunamiseks auke ja jõekanaleid. Arvati, et nemad tegid ka Sosva jõele suured järved. Tavda jões asuv witkəś tõmbas aga hobuseid vette ja tema ilmumine oli saabuva surma märk.

Järvedes, kus witkulid elavad, ei püüa keegi kala. Isegi linnud ei lenda nende kohal. Iga elusolend, kes lähedale tuleb, võidakse vette tõmmata. Witkəśi võib leida aga igast jõekeerisest ja nad naudivad seal kõigi nende valdusse sattunute uputamist. Berezovo ümbruses oli tavapärane ohverdada põhjapõder witkəśile ajal, kui jää triivima hakkas. Mujal heideti ohvriannina esemeid, näiteks vasest katlaid, jõekeeristesse.

Mammutiluudest inspireeritud müütilised olendid on tuntud ka teiste Siberi rahvaste uskumustest ja osa neist on veeolendid.

Kvoli-kozar / Кволи-козар ('mammutkala') on sölkupi uskumustes mammut, kes sarnaneb haugiga; elanud tuhande aastaseks, omandas see tohutud mõõtmed ja laskus vee alla järve. Sölkupi folklooris on ka mammuthaug (Košar pitštši / Кошар пиччи), kes elab “kuradijärvedes”, on vanadusest samblasse kasvanud, varastab inimestelt püügivahenditest kala ja võib ka inimese ära süüa.

Seli (Сэли) ja ka Heli (Хэли) on olend Põhja-Baikali piirkonna evenkidel, kes kirjeldasid teda kui meres elavat suurt sarvedega kala; mõnikord kujutati mammutit ka kui poolkala-poolmeest põdra peaga, sageli jalgadega.

Allikad: digitaalne A Book of Creatures; http://bestiary.us/zemljanoj-olen // Мифы народов мира. Советская Энциклопедия, 1980, lk 196

August, 2022

Vaata lisaks:

Kul'-ootõr (mansi allilmajumal)
Kazõmi jõe haldjatar / Kassum-imi / Vut-imi (hantide kaitsevaim)
Wit-kan (vetevalitseja hantide ja manside mütoloogias)
Järvekoletised
Müütilised veeolendid