Yamata no Orochi (koletismadu Jaapanis)

Yamata no Orochi, koletismadu Jaapani šintoistlikus mütoloogias, kaheksa pea ja kaheksa sabaga hiigelsuur inimsööja. Tal on kirsspunased silmad ja punane kõht ning ta on kaheksa künka ja kaheksa oru pikkune, tema seljal kasvavad küpressid ja seedrid.

Tema lugu on kirja pandud 8. sajandil (Kojiki; Nihong), kuid see pärineb veel kaugemast ajast. On oletatud, et legend Yamotost on metafoor inimeste võitlusest Hii jõega, mis vanasti oma üleujutustega suuri kahjusid tekitas.

Lugu:

Kunagi väga ammu visati tormi- ja merejumal Susanoo taevast välja ja ta laskus maale Torikama mäe juures Hi jõe lähedal Izumo provintsis. Seal kohtas ta eakat meest ja naist, kes nutsid. Kui Susanoo küsis, miks nad nutavad, selgitasid nad, et kunagi oli neil kaheksa tütart, kuid igal aastal nõudis kaheksapealine ja -sabaline madu Yamata no Orochi ühe tütre ohvriks. Nüüd oli neile jäänud vaid kaheksas ja viimane tütar Kushinada-hime, kes tuleb varsti maole ohverdada. Susanoo lubas koletise tappa, kui saab selle eest naiseks Kushinada-hime.

Kõigepealt käskis Susanoo valmistada hästi kanget saket, mis on kaheksa korda läbi aetud, seejärel ehitada kaheksa väravaga kõrge aia. Aeda ehitati kaheksa platvormi ja igale platvormile pandi vaat ülikange sakega. Kui see valmis sai, ootati mao saabumist.

Kui Yamata no Orochi ilmus, märkas ta sakevaate, pistis oma kaheksa pead vaatidesse ja jõi need tühjaks. Varsti jäi koletis purju ja vajus magama. Nüüd raius Susanoo oma mõõgaga metsalise väikesteks tükkideks ja Hii jõgi River värvus verest punaseks. Kui Susanoo raius olendi neljandat saba, purunes tema mõõk tükkideks. Uurides, et mis just tema mõõga lõhkus, leidis Susanoo Yamata no Orochi sabast teise mõõga: legendaarse katana Kusanagi-no-Tsurugi ('Taevapilvede kogumise mõõk'), millest hiljem sai üks kolmest Jaapani keisri peamisest regaalist.

Susanoo võitu mao üle tähistatakse igaaastaselt erinevates šintoistlikes pühapaikades.

Allikad: Wikipedia; mythus.fandom.com/wiki/Yamata_no_Orochi

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Susanoo (jaapani tormi- ja merejumal)
Tatsu / ryū / ryō / wani (Jaapani draakonid)
Iwanci / Macanci / Pani (koletismadu Ecuadoris)
Angont / Oniare / Oniont (koletismadu Kanada huroonidel)