Angont / Oniare / Oniont (koletismadu Kanada huroonidel)

Angont ehk Oniare ehk Oniont, koletismadu Kanadas huroonide folklooris. Angont on üüratu madu, kes toob inimestele haigusi. Ta teeb seda oma mürgise hingeõhuga. Huroonid peavad Angonti surma, haiguste ja kõigi maailma õnnetuste allikaks.

Angont elab tavaliselt suurtes järvedes, kuid võib olla ka jõgedes, vanades metsades või suurtes koobastes. Mõnikord ta lahkub kodujärvest, et ringi rännata. Tal on kombeks ennast ristteel või olulistel radadel kokku kerida ja puhata, millega ta katkestab hõimudevahelise kaubavahetuse ja suhtluse. Vees lükkab Angont ümber kanuud, et süüa inimesi. Teda saab aga rahustada annetustega. Kui need vastu võtakse, on annetaja säästetud. Teine võimalus ennast kaitsta on kutsuda appi irokeesi äikesejumal Hinon ehk Heno, kes on Angonti surmavaenlane.

Kui šamaanid tahavad kedagi tappa, hõõruvad nad esemeid – juukseid, loomade küüniseid, nisulehti vms – angonti lihaga. Iga selline asi muutub pahatahtlikuks ja tungib ohvri elutähtsatesse elunditesse kuni luuüdini ning toob kaasa piinava valu ja haiguse, mis lõpeb surmaga. Et ellu jääda, tuleb nõiutud asi avastada ja eemaldada.

August, 2022

Vaata lisaks:

Ioskeha ja Tawiscara (huroonide vastandlikud kaksikvennad)
Djodi'kwado (sarviline madu irokeesi mütoloogias)
Yamata no Orochi (koletismadu Jaapanis)
Misiginebig ehk Kinepeikwat (järvemadu Ida-Kanadas)
Gaasyendietha (hiigelmadu Kanadas)
Wanagameswak / Manogamasak (olendid indiaani mütoloogias)
Müütilised veeolendid