Wanagameswak / Manogamasak (olendid indiaani mütoloogias)

Wanagameswak ehk Manogamasak, olendid indiaani mütoloogias, täpsemalt Põhja-Ameerika Wabanaki rahvaste mütoloogias, veel täpsemalt Abenaki, Penobscoti, Passamaquoddy ja Maliseeti hõimudel. Olenditel on veel mitmeid nimevorme, nagu näiteks Onakonakomehomemesswok. Tegemist on väikeste inimesesarnaste olenditega, kes on tihedalt seotud veega ja loovad oma kodu kivistele jõekallastele. Need loodusvaimud, kes on üldiselt sõbralikud, kuid võivad mõnikord kanuusid ümber lükata, kalavõrke katki rebida ja muidki pahandusi teha. Neil on nii kitsad näod, et mõnede kirjelduste põhjal ei saa neid näha otsevaates, vaid üksnes külgvaates. Neile on iseloomulik hiiglasuur ja terav nina.

Vahel võib neid näha jõgedel kanuudega sõitmas, kuid tavaliselt nad väldivad inimkontakte. Mõnikord võivat neid ka näha tantsimas või laulmas

Öeldakse, et kui jahimees lebab vaikselt ja kaua jõe ääres, kuuleb ta lõpuks nende veevaimude laulu, mis kõlab nagu “ hol hol! ”

Kui savi või muda lademed jõekaldal meenutavad inimesi või loomi, siis väidetavalt on need manogemasaki tehtud kujud, mis toovad nende leidjale õnne. Jõe ääres asuvaid geomeetriliste märgistega kaljusid peetakse nende olendite koduks ja peetakse paremaks need paigad rahule jätta.

Allikad: native-languages.org/manogemasak; bestiarium.tumblr.com

September, 2022

Vaata lisaks:

N-dam-keno-wet (inim-kala abenaki folklooris; Põhja-Ameerika)
Veeimikud (olendid indiaani folklooris)
Mannegishi / Memegwesi (olendid indiaani mütoloogias)