Susanoo (jaapani tormi- ja merejumal)

Susanoo ehk Susanoo no Mikoto, jaapani tormi- ja merejumal, jumal šintoismi panteonis, kellega on seotud palju erinevaid müüte. Tõenäoliselt hakati Susanoona kujutama ka mitmeid teisi jumalaid, kuivõrd teda on peetud ka surnutemaa jumalaks, riisipõldude jumalaks, viljakuse jumalaks, katku ja haigustega seotud jumalaks, armastuse ja abielu patrooniks jms – ka tema loomus on erinevates müütides erinev, varieerudes kurjast ja kiuslikust kaitsva ja hoolivani.

Susanoo oli päikesejumalanna Amaterasu noorem vend. Ta sündis veepiiskadest, millega tema isa Izanagi oma nina pesi. Isalt sai Susanoo valitsemiseks mere, aga ta ei tahtnud valitsemist üle võtta, vaid minna pimeduseriiki oma ema juurde. Tema nutt ja röökimine oli nii kõva, et põhjustas kogu maailmas põua. Seda nähes ajas vihane isa ta riigist välja. Enne lahkumist käitus Susanoo ennekuulmatult halvasti oma õe Amaterasuga.

Tuntuimaks legendiks Susanoost on lugu sellest, kuidas ta pärast maale laskumist tapab kaheksapealise mao (draakoni) Yamata no Orochi (vt Yamata no Orochi), kelle sabast leiab imelise mõõga Kusanagi, mille viib lepituseks oma õele ja millest hiljem saab Jaapani keisri regaal. Susanoo abiellus tüdrukuga, kelle ta draakoni käest päästis, ja neist sündis mitu põlvkonda jumalaid.

Susanoole on pühendatud mitmeid šintoismi pühamuid.

Allikas: Wikipedia; britannica.com/topic/Susanoo

Oktoober, 2022

Vaata lisaks:

Yamata no Orochi (koletismadu Jaapanis)