Muirdris / Sinach / Uath (merekoletis Iirimaal)

Muirdris ehk Sinach ehk Uath ('õudus'), merekoletis Iirimaal, kellest kõneldakse Ulsteri kuninga Fergus mac Léti saagas. Kui väikesed veevaimud (lúchorpáinid) püüavad magavat kuningat merre viia, äratab külm vesi ta üles ja võtab veevaimud kinni. Vabastamise eest täidavad nad kuninga kolm soovi ja üks nendest on võime hingata vee all. Kuningas saigi selle võime tingimusel, et ei kasuta seda Loch Rudraige'is (Dundrumi lahes).

Fergus eirab üleolevalt reeglit ja sukeldub Loch Rudraige's. Seal kohtab ta Muirdrist – tohutut, salapärast, määratlematut õudust, mis paisub ja tühjeneb, laieneb ja tõmbub kokku nagu lõõts. See on nagu teravate okastega põõsas ja tema pilk suudab tappa- Ferrguse nägu moondub hirmust koletuks ning jääb selliseks seitsmeks aastaks. Õukondlased peidavad ära kõik peeglid ja kuningas ümbritsetakse inimestega, kes talle tema inetusest ei räägi. Kui ta aga teenijannat piitsutab, paljastab too talle vihahoos tõe.

Fergus läheb uuesti Loch Rudraige'i, otsib üles Muirdrise ja nende lahing kestab päeva. Vesi mullitab nagu hiiglaslik pada, lõpuks tapab Fergus koletise ning väljub järvest võidukalt tema pead hoides, kuid kukub siis kokku ja sureb kurnatusest.

Kolmeteistkümnenda sajandi ümberjutustuses Ferguse katsumustest nimetatakse koletist Sinachiks. Selles versioonis paljastab kuningale tõe tema välimuse kohta tülitsemise käigus kuninga naine.

Mõnede uurijate arvates viitavad Muirdrise laienemine ja kokkutõmbumine, võrdlus okaspõõsaga ja välimust moonutavad torked koletise võimaliku algolendina suurele meduusile.

Allikad: Wikipedia; abookofcreatures.com

September, 2022

Vaata lisaks:

Stoor Worm / Mester Stoor Worm (meremadu Orkney folklooris)
Paiste / Lig na Paiste / Lig na Baste (draakon Iirimaal)
Merekoletised