Stoor Worm / Mester Stoor Worm (meremadu Orkney folklooris)

Stoor Worm ehk Mester Stoor Worm, meremadu Orkney folklooris, hiiglaslik olend, kes oma hingeõhuga võis saastada loodust ja hävitama loomi ning inimesi. Tõenäoliselt on tegemist teisendiga norra Jörmungandrist, keda tuntakse ka kui Midgardi madu ehk maailmamadu. Nimetus stoor worm võib tuleneda vanapõhja Storðar-gandr'ist, mis oli Jörmungandri alternatiivne nimi.

See olend suutis hävitada laevu ja maju ning isegi terveid mäenõlvu ja külasid merre tirida. Tema pea oli nagu suur mägi, pikkus meres aga tuhandeid ja tuhandeid miile. Tema haigutus tekitas hiigellaineid ja maavärinaid. Shetlandil püsis kaua usk, et kaugel mere ääres, maailma serva lähedal, elab koletu meremadu, kellel kulub umbes kuus tundi, et hingata sisse ja kuus tundi, et hingata välja (see kattub loodete tsükliga).

Lugu.

Ühes riigis tuli meremaole igal nädalal ohverdada seitse neitsit, kes seoti kinni ja asetati randa, et madu saaks nad oma pead tõstes suhu tõmmata. Lõpuks tuli ohverdada ka kuningatütar. Nüüd lasi kuningas teatada, kuninatütre käe ja Odini võlumõõga saab kangelane, kes hävitab koletise Koheale tuleb 30-36 kangelast, kuid kõik nad lahkuvad julgemata koletist rünnata. Päev enne kuningatütre ohverdamist istub aga oma isa hobuse selga kohaliku taluniku noorim poeg Assipattle ja jõuab randa koidikul, kui koletis alles hakkab ärkama. Assipatle hangib hõõguvat turvast ja väikese paadi ning laseb laitetel kanda ennast haigutama hakkava koletise suhu. Paat kandub olendi kõhtu, kus Assipattle kukutab miilava turba tema maksa, mis lööb lõõmama nagu ahi. Valu põhjustab olendil krambihoo ning Assipattle lendab tema sisemusest koos paadiga välja, maandudes turvaliselt rahvahulga keskel, mis on kogunenud randa toimuvat jälgima. Olendi suust ja ninasõõrmetest väljuvad suitsupilved, mis muudavad taeva mustaks. Saarlased usuvad, et maailm hakkab lõppema, ja ronivad mäenõlvale, et jälgida ohutust kaugusest koletise tõmblustest tekkivaid laineid ja maavärinaid. Kui merekoletis sureb, kukuvad tema hambad välja ning neist saavad Orkney, Shetlandi ja Fääri saared, tema kehast saab aga Islandiks. Assipattle saab kuningriigi, Odini mõõga ja naiseks kuningatütre.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Muirdris / Sinach / Uath (merekoletis Iirimaal)
Paiste / Lig na Paiste / Lig na Baste (draakon Iirimaal)
Chaoskampf / Drachenkampf (võitlus draakonitega)