Paiste / Lig na Paiste / Lig na Baste (draakon Iirimaal)

Paiste ehk Lig na Paiste ehk Lig na Baste (viimane madu), draakon Iirimaal. Olend oli üheteistkümne jala pikkune, musta keele ja pikkade kihvadega, jäära sarvedega. Tema soomused olid alustassi suurused ja moodustasid soomusrüü. Tema hingeõhk oli mürgine ja ta võis tuld pursata. Draakon elas Owenreaghi jõe lähedal Banagheri metsas; enamasti oli ta sügavas tiigis, aga vahel keerdus ka ümber väikese künka ja hoidis oma saba suus.

Püha Patrick oli käskinud kõikidel madudel Iirimaalt lahkuda, kuid Paiste peitis ennast tiigis, tuli sealt välja alles pärast Püha Patricku surma ja hakkas siis lastama külasid ja linnu.

Kohalikud inimesed pöördusid abi saamiseks teise püha mehe poole, kelle nimeks oli Püha Murrough. Too paastus üheksa päeva ja palus Jumalalt juhatust koletise võitmiseks. Seejärel läks ta Paiste elukohta ja võttis kaasa kolm punast pilliroogu. Kui draakon nägi pühameest, eeldas ta oma ülbuses, et see ohver, kes saadeti tema rahustamiseks. Draakon teatas pühamehele, et ta sööb ta kindlasti ära, kuid too jäi rahulikuks ja küsis, kas võib iidse ohverdusrituaali osana kolm pilliroogu risti tema seljale asetada. Draakon lubaski pühamehel endale selga ronida ja pillirood paika panna. Draakoni pealt alla ronides palvetas pühamees nii nagu ta polnud kunagi varem palvetanud ja siis muutusid pillirood imeväel raudlattideks ja hakkasid kasvama, muutudes terasest kammitsaks.

Seejärel pagendas Püha Murrough draakoni Lough Foyle'i vetesse, kus ta viibib tänapäevani. Kummalised häired Loughi lähedal ja ebatavalised looded või hoovused Foyle'is on väidetavalt sellega, et Paiste üritab ennast vabastada.

Pilt: Maurice Harron. Paiste. (Feeny, Limavady, Iirimaa)

Allikas: blackdrago.com/fame/paiste

September, 2022

Vaata lisaks:

Muirdris / Sinach / Uath (merekoletis Iirimaal)
Stoor Worm / Mester Stoor Worm (meremadu Orkney folklooris)