Yam / Yammu (merejumal Kaananis)

Yam ehk Yammu, merejumal Ugariti ja Kaanani panteonis. Nimi tuleneb iidsest semiidi sõnast yammu ('meri'). Yam oli ürgse kaose ja ka surma jumal. Ta esindas tormilise mere jõudu, mis on taltsutamatu ja märatsev. Tema loomus oli kahetine, ühtpidi rahulik, teistpidi tormakas. Teda kummardati Kaananis, Foiniikias ja kogu Süüria Vahemere äärsel rannikul, kus elu olenes meresõidust ja kalapüügist. Teda nimetatakse ka Nahariks ('jõeks') ja ta valitses ka üleujutusi ja nendega seotud katastroofe.

Läänesemiidi mütoloogias andis Yammule teiste jumalate üle kuningavõimu peajumal El. Kui Yami valitsemine muutus türanlikuks ja ta vallutas Eli naise Ashera, esitas tormijumal Baal (Hadad) Yamile väljakutse ja alistas Yami titaanlikus lahingus – sellega päästis ta kõiksuse naasmast kaosesse. Seejärel visati Yam alla taevast Saphoni mäelt.

Müütiline meredraakon Lotan, kelle Baal samuti võitis, oli tihedalt seotud Yamiga ja võis olla ka üks tema vorme (Yami kirjeldatakse sageli maona või seitsmepäise draakoni Lotanina). Sarnane meredeemon esineb paljude kultuuride mütoloogias. Yami lüüasaamine Baalilt on paralleelne Mesopotaamia legendiga tormijumal Marduki võidust ürgse merejumalanna Tiamati üle. Mütoloogid ja religiooniteadlased on välja toonud rohkelt teisigi müüte, mida tõlgendatakse kui Kaosevõitlust – taevase korra võitu ürgse kaose üle.

Allikad: Wikipedia; newworldencyclopedia.org

September, 2022

Vaata lisaks:

Aruna (hetiidi merejumal)
Kiaše / Kiaže / Kiyaši (merejumal hurri mütoloogias)
Apep / Apophis (kaosejumalus Vana-Egiptuses)
Lotan (ürgdraakon Kaanani panteonis)
Rahab (merekoletis)
Tannin (merekoletis)
Antiikjumalad